UOČI NASTUPA VELEŽA

Zlatan Nalić analizira za "Avaz": Naš način igre ne leži Skandinavcima

Šveđani su brzi, odgovorni, disciplinirani, probojni, kondiciono spremni, jaki fizički, pošteni i vrijedni radnici na terenu, rekao je bh. trener

Zlatan Nalić. Arhiva

Piše: G. Šumar

5.8.2021

Naš fudbalski trener sa švedskom adresom Zlatan Nalić (52) danas u Boras Areni očekuje duel dva tima koja po načinu igre ne leže jedan drugom.


Timski duh


- Naš, odnosno balkanski način igre ne leži baš Skandinavcima, ali ni njihov nama, rekao je Nalić za „Dnevni avaz“ i dodao:

- AEK je, naprimjer, individualno bolji od Elfsborga, dok su Šveđani za istu tu razliku bolji kao tim. Također, za razliku od Grčke, ovdje je liga u toku – odigrano je 12 ili 13 kola.

Ističe da je Elfsborg tim s jasnom timskom funkcijom napada i odbrane.

- Brzi su, odgovorni, disciplinirani, probojni, kondiciono spremni, jaki fizički, pošteni i vrijedni radnici na terenu. Svi rade za tim, nikad ne izdaju jedni druge. Podjednako ozbiljno shvataju svaku utakmicu... Jako su direktni i opasni po gol u fazi napada, a čvrsti u odbrani. Dobri su na prekidima, a imaju izuzetno visok tempo i agresiju svih 90 minuta - ističe Nalić.


Visoki presing

Elfsborg igra u formaciji 1 – 4 – 3 – 3.

- Jedan od najboljih igrača im je krilno Rasmus Alm, koji je evropska klasa. Nekada igraju s „lažnom“ desetkom, ali najčešće s Per Frikom (Frick) koji je čisti dubinski špic. Specifičnost njihove ekipe je izgradnja napada s pet igrača iz zadnje linije, te stvaranje prostora na njihovom desnom boku za Larsona (Johan Larsson) koji onda prelazi u krilnog špica. Sprečavanja igre Elfsborga odnosi se na onesposobljavanju dvije šestice. Podjednako dobro igraju visoki pritisak, gdje često osvajaju loptu, ali i plitku defanzivnu formaciju. No, mislim da im neće biti lako protiv tehnički jakog Veleža - analizira Nalić

Podrška navijača

Na Boras Areni, zbog ograničenja, danas bi trebalo biti 3.000 gledalaca.

- Mislim da će navijači Veleža biti čak brojniji od domaćih simpatizera - rekao je Nalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.