PREMIERŠIP

Pogba briljirao protiv Lidsa i ušao u historiju

Postao prvi igrač Junajteda i osmi ukupno koji je upisao četiri asistencije na jednom meču Premijer lige

Bruno i Pogba: Glavne violine "Crvenih đavola" danas. TWITTTER

E. Ćosić

14.8.2021

Mančester junajted je u prvom kolu nove sezone u engleskoj Premijer ligi pregazio starog rivala Lidsa, te slavio sa ubjedljivih 5:1. Bruno Fernandes je zabio tri pogotka, ali je i Portugalac ostao u sjeni Pola Pogbe (Paul) koji je upisao čak četiri asistencije.

Francuz je prvi gol namijestio Fernandesu u 30. minuti, onda Grinvudu (Mason Greenwood) u 58., dvije minute kasnije ponovo je proigrao Fernandesa, a u 68. minuti dodao je loptu za gol Freda. 

Tako je Pogba postao prvi igrač Mančester junajteda koji je na jednoj utakmici skupio četiri asistencije, te ukupno osmi fudbaler koji je to uspio u Premijer ligi.



To je ranije pošlo za rukom Denisu Bergkampu, Antoniju Rejesu (Reyes), Sesku Fabregasu (Cesc), Santiju Kazorli (Cazorla), Emanuelu Adebajoru (Adebayor) i Dušanu Tadiću. Bergkamp je u dresu Arsenala namijestio četiri gola svojim saigračima u duelu sa Lesterom 1999. godine. Rejes je također u dresu "Topnika", baš kao i Fabregas uspio doći do četiri asistencije. Rejes je to uspio 2006. godine protiv Midlzbroa, Fabregas tri godine kasnije protiv Blekburna.

Bivši igrač Arsenala Emanuel Adebajor je Emirejts zamijenio Etihadom, a kasnije se skrasio u Totenhemu u čijem dresu je 2012. godine protiv Njukastla upisao četiri asistencije. Zanimljivo da je bivši igrač "Topnika" postao prvi igrač u historiji lige koji je do ovog podviga došao u dresu koji nije Arsenalov.

Prije Pogbe, ovo je još uspjelo Santiju Kazorli protiv Vigana 2013. godine, Dušanu Tadiću godinu poslije protiv Sandrlenda, te Hariju Kejnu (Harry Kane) koji je svojim saigračima četiri puta asistirao u susretu protiv Sautemptona 2020. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.