ODLAZAK LEGENDE

Bajern se oprostio od Milera, Kan poručio: Klub je ovakav zahvaljujući njemu

Jedan od najboljih napadača svih vremena preminuo u 75. godini života

Kahn: Gerd će zauvijek biti dio historije Bajerna i njemačkog fudbala. TWITTER

E. Ćosić

15.8.2021

Vijest da je jedan od najboljih napadača svih vremena Gerd Miler (Muller) preminuo pogodila je brojne ljubitelje fudbala širom svijeta, a posebno Njemačke. Popularni "Bombarder" je preminuo nakon šestogodišnje borbe s Alzheimerom.

- Danas cijeli svijet Bajerna miruje. Najuspješniji njemački klub i njegova baza navijača žale za Gerdom Milerom, koji je preminuo u rano jutro u nedjelju. Imao je 75 godina. Gerd Miler ušao je u historiju s njemačkim rekordnim prvacima i njemačkom reprezentacijom. Zabio je nevjerovatnih 566 golova u 607 takmičarskih utakmica za Bajern i postavio neviđen rekord od 365 golova u Bundesligi. Također je sedam puta osigurao titulu najboljeg strijelca. Za njemačku reprezentaciju postigao je 68 golova u 62 utakmice - napisano je u saopćenju Bavaraca, te se nastavlja:

"Bombarder", koji je u ljeto 1964. došao u Bajern, jednom je osvojio Svjetsko prvenstvo, tri puta Kup evropskih prvaka i jednom Kup evropskih kupova. Također je četiri puta bio prvak Njemačke i četiri puta osvajač njemačkog Kupa. S reprezentacijom je postao evropski prvak 1972. i svjetski prvak 1974., postigavši ​​pobjednički pogodak u finalu u Minhenu protiv Nizozemske. Nakon karijere dugo je ostao u klubu kao trener u mlađim kategorijama. Iza sebe ostavlja suprugu Uši (Uschi) i kći - navedeno je u Bajernovom saopćenju.


Legendarni golman, a sada izvršni direktor Bavaraca, Oliver Kan (Kahn) emotivno se oprostio od Milera, rekavši kako je on najzaslužniji za razvoj Bajerna do nivoa na kojem je klub sada.

- Vijest o smrti Gerda Milera duboko nas pogađa. On je jedna od najvećih legendi u historiji Bajerna, njegova postignuća su nenadmašna i zauvijek će biti dio velike historije Bajerna i cijelog njemačkog fudbala. Kao igrač i kao osoba, Gerd Miler zaslužan je za Bajern i njegov razvoj u jedan od najvećih klubova na svijetu. Gerd će zauvijek biti u našim srcima - napisao je Oliver Kan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.