PRIJE 17 GODINA

Na današnji dan Ibrahimović je postigao jedan od najboljih golova u historiji fudbala

Zbog njega se zamantalo golmanu i odbrani Brede

Ibrahimović: Nevjerovatan pogodak. TWITTER

E. Ćosić

22.8.2021

Na današnji dan prije 17 godina Zlatan Ibrahimović postigao je jedan od najboljih golova u historiji fudbala. Zbog serije sjajnih poteza zamantalo se defanzivcima i golmanu Brede.

Bio je to početak Ibrahimovićeve treće sezone u Ajaksu, a meč sa Bredom došao je nakon sukoba sa Rafaelom van der Vartom (van der Vaart). Zlatan ga je povrijedio na treningu, a Nizozemac se javno žalio tvrdeći da ga je namjerno povrijedio. Onda je Ibrahimović napravio dar-mar protiv Brede, a sve to dok je van der Vart sa tribina gledao.

- Bio sam u Ajaksu 2004. godine i Juventus me je trebao potpisati. Rafael van der Vart nije razgovarao sa mnom jer je rekao da sam ga namjerno povrijedio na treningu, što nisam. Kad sam izašao na travnjak za utakmicu protiv Brede, navijači Ajaksa su mi zviždali, jer su podržavali van der Varta. Bio je povrijeđen i nije mogao igrati. Ja sam igrao, zabio sam dva gola i imao četiri asistencije, rekao je Zlatan, a onda opisao fenomenalnu majstoriju: 

- Kod jednog gola primio sam loptu s defenzivcem na leđima. Drugi me pokušao zaustaviti, ali ja sam zadržao loptu pored obojice. Zatim sam se okrenuo i ugledao gol. Išao sam prema golu driblajući igrače jednog po jednog dok sam na trenutak tražio da pucam. Nije bilo dobre prilike, pa sam nastavio prolaziti pored različitih igrača. Tada sam prošao golmana. 

Međutim, odlučio sam se vratiti kako bih imao bolji ugao za postizanje gola. Opet sam prošao pored istog igrača. Nekad sam igrao s njim, ali to nisam shvatio. Rekao mi je: 'Zlatane, mislio sam da smo prijatelji...'. Ispričao sam se jer nisam shvatio da je to moj nekadašnji saigrač iz Ajaksa. To mi je bio najbolji gol, poručio je Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.