EVROPA

Vladan Kovačević iz Genta za "Avaz": Sretan sam zbog odličnog početka u Rakovu

Nisam mogao ni zamisliti da je klub na ovako velikom nivou, kazao je bh. golman

Kovačević: Samo da me zdravlje posluži. FACEBOOK

Piše: Admir Vatreš

26.8.2021

S reputacijom najboljeg golmana Premijer lige BiH, Vladan Kovačević(23) je ovog ljeta iz Sarajeva prešao u Rakov.

Tu reputaciju je opravdao za vrlo kratko vrijeme, pokazavši čelnicima poljskog viceprvaka da nisu pogriješili kada su ga doveli. Od osam utakmica na kojima je branio, mrežu je sačuvao u čak pet navrata, a svojim odbranama donio je Rakovu trofej Superkupa, kao i prolaz u plej-of Konferencijske lige.

Veliko samopouzdanje

- Niko se vjerovatno nije nadao da ću ovako dobro početi u Rakovu. Sretan sam zbog toga. Odradio sam jedne dobre pripreme s ekipom. Nisam mogao bolje početi u Poljskoj, radit ću i trudit se, samo da me zdravlje posluži – prokomentirao je Kovačević za „Dnevni avaz“ svoje fantastične partije i dodao:

- Odlično smo počeli sezonu s pobjedom protiv Legije u Superkupu, a nastavili smo s dobrim partijama i u Evropi. Jedna fina atmosfera se stvorila u ekipi i jedno veliko samopouzdanje za utakmicu protiv Genta.

Kovačević nam se javio upravo iz Genta, gdje njegovu ekipu večeras od 20 sati očekuje revanš meč plej-ofa protiv istoimenog domaćina, kojeg su prije sedam dana na domaćem terenu savladali s 1:0.

- Očekivanja su da pokušamo proći, iako nas očekuje jako teška utakmica. Gent je jedna veoma iskusna ekipa, koja dobro kontrolira igru. Iako su imali veći posjed i bolje šanse od nas, mi smo iskoristili taj prekid iz kojeg smo došli do povoljnog rezultata. Moramo potvrditi dobru igru i siguran sam da možemo proći. Potrudit ćemo se da odvedemo ovaj klub do još jednog historijskog rezultata. Prvi put igraju Evropu ove godine i stvarno bi bila senzacija da odmah uđu u grupnu fazu Konferencijske lige – istakao je Kovačević.

Podjednaka liga

Rakov je prošle godine završio na drugom mjestu iza Legije, ali je u meču Superkupa pokazao da joj može parirati.

- Nisam mogao ni da zamislim da je klub na ovako velikom nivou. Naravno da se možemo nositi s Legijom i sa svima u ligi. Prošle godine ovoj ekipi nedostajalo je jako malo da osvoji titulu pored Legije. Nadam se da ćemo ove godine biti bliži tome. Liga u Poljskoj je podjednaka, možda malo Legija odskače od svih ekipa, ali je bukvalno svaka domaća i gostujuća utakmica jako teška i nema prevelikog favorita – rekao je Kovačević.

Iako više nije dio bordo tabora, Kovačević prati svaku utakmicu Sarajeva i vjeruje kako njegov bivši klub može do titule ove godine.

- Pratim svaku utakmicu Sarajeva. Žao mi je što su u Evropi ispali tako rano, iako mislim da su bili kompletni da se to ne bi desilo. Drago mi je što su sada u ligi pokazali jedan kvalitet, iako ni dalje nisu kompletni. Sarajevo ima jednu dobru ekipu koja može da se nosi sa svima u Premijer ligi i vjerujem da može do titule ove godine – kazao je Kovačević.

Pitali smo ga i šta misli o svom nasljedniku na golu bordo tima Belminu Dizdareviću.

- Belmin Dizdarević je momak s kojim sam trenirao dugo vremena i u omladinskim selekcijama i u prvom timu. Jedan jako vrijedan momak koji ima svoj cilj. Želim mu svu sreću, do sad radi odličan posao i nadam se da će tako nastaviti – dodao je Kovačević.

Selektor sastavlja ekipu

Uprkos sjajnoj formi, Kovačević se nije našao na spisku selektora našeg državnog tima Ivajla Peteva (Ivaylo) za septembarske utakmice.

- Kao što sam i ranije rekao, selektor je taj koji sastavlja ekipu, a ja se nadam da ću uskoro obući državni dres – naglasio je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.