UTAKMICA JE SUTRA

Težak je zadatak pred "Zmajevima": Francuzi su velesila, skuplji su čak 11 puta

Vrijednost fudbalske reprezentacije BiH procijenjena je na svega 86,95 miliona eura

Džeko: Vrijedi četiri miliona eura. NFSBIH

E. Ćosić

31.8.2021

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra u Strazburu odmjeriti snage sa Francuskom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. 

"Zmajevi" pred sobom imaju težak zadatak, nasuprot njih je moćna Francuska, aktuelni prvak svijeta i ekipa koja je 11 puta vrijednija. Vrijednost "Trikolora" je oko 970 miliona eura, dok naš tim vrijedi svega 86,95 miliona eura. 

Interesantna je i usporedba dvojice najskupljih igrača, na jednoj strani je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) koji je težak 160 miliona eura, dok je kod nas najvrijedniji Miralem Pjanić, samo 20 miliona eura. Naš drugi najskuplji igrač je Ermedin Demirović (12 miliona), dok je kod Francuza poslije Mbapea najskuplji Rafael Varan (Raphael Varane). Novopečeni defanzivac Mančester junajteda ima cijenu od 70 miliona eura.

Najjeftiniji na spisku francuskog selektora Didijea Dešama (Didier Deschamps) je veteran i treći golman Stiv Mandanda (Steve) koji vrijedi samo dva miliona, dok kod BiH najmanje vrijedi Branimir Cipetić koji košta 500 hiljada, podaci su to specijaliziranog portala kada su u pitanju tržišne vrijednosti igrača "Transfermarkta".

I poredak na FIFA-inoj rang listi je zanimljiv. Francuzi su 3. reprezentacija svijeta, dok je Bosna i Hercegovina na 58. mjestu, nezapamćeno lošem kada su "Zmajevi" u pitanju.

Naša selekcija je inače do sada odigrala pet utakmica sa Francuskom. "Zmajevi" su zabilježili tri poraza i ostvarili dva remija. Sutrašnja utakmica u Strazburu je na rasporedu od 20:45 sati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.