EKSKLUZIVNO

Edin Džeko uoči utakmice sa Francuskom za "Avaz": Vrijeme je da prekinemo negativni niz

Jednostavno više ni sam ne znam šta se dešava, ali vjerujem da ćemo ubrzo pronaći izlaz iz tunela, poručio je kapiten bh. tima

Džeko: Promjena je godila cijeloj porodici. Agencije

Razgovarao: Nermin Demirović

1.9.2021

Dovoljno je samo izgovoriti Edin Džeko i mnogima će biti sve jasno. Čovjek koji na svojim leđima već niz godina nosi reprezentaciju Bosne i Hercegovine odnedavno je novi igrač milanskog Intera.

Nakon nastupa u Željezničaru, Teplicama, Volfsburgu i Mančester sitiju, uslijedile su godine u Romi, iz koje se 35-godišnjak odlučio na prelazak u Inter. U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Džeko je govorio o Rimu, prelasku u Milano, porodici, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Murinju (Mourinho)...




Bitan period

Iako je to život profesionalnog fudbalera, koliko je bio težak i emotivan oproštaj od Rome?

- U Romi sam proveo vrlo bitan period u svom životu. Kako sam i napisao u oproštaju od Rima, proveo sam predivnih šest godina u Romi i tu proživio neke od najljepših trenutaka u svom životu. Bilo je uspona i padova, sjajnih utakmica, loših, ali sve smo proživljavali zajedno. Stekao sam sjajne prijatelje, vjerovatno za cijeli život, a u Rimu sam postao i otac. Uostalom, Una, Dani i Dalia su se rodili u tom gradu, koji će uvijek ostati urezan u mom srcu. Svaki oproštaj je težak, pa je tako i ovaj bio emotivan, ali jednostavno sam osjetio da je vrijeme da se krene dalje.

Kako je Vaša porodica reagirala na prelazak u Milano?

- Svima zajedno je trebala promjena. Rim, zaista, volimo i uživali smo u životu u ovom gradu, ali Milano je, također, prelijep i mislim da ćemo se brzo naviknuti. Nije prvi put da se selimo, tako da smo spremni na promjene.

Odlično ste primljeni u Interu. Kakvi su prvi utisci?

- Odlični. Zaista sam oduševljen načinom na koji sam dočekan. Apsolutno svi su srdačni prema meni. Ok, znam nekolicinu igrača i privatno, poput Kolarova, Perišića i još nekih igrača, a protiv većine sam igrao, tako da se nije bilo teško uklopiti, ali najbitnije od svega je da smo “kliknuli” na prvu i već sada se osjećam kao da sam dugo vremena član ekipe.

Pronaći izlaz

U sezonu ste ušli odlično. Šta je recept za dugovječnost?

- Iskrenost prema sebi i sportski način života. Radim možda više nego ikada i živim sportski život koliko god je to moguće. U potpunosti sam posvećen karijeri i porodici i vjerujem da mogu igrati još neko vrijeme na visokom nivou.

Jasno je da je Inter nova stepenica. Kakva su Vaša očekivanja s klubom iz Milana?

- Inter je prvak Italije i jedan od najvećih klubova u Evropi i svijetu. Očekivanja su samim tim velika, a meni je trebao ovakav izazov. Igrati Ligu prvaka i boriti se za Skudeto je nešto što veoma želim i dat ću sve od sebe da pokušam osvojiti naslov prvaka i u Seriji A. Bilo je i ranije prilika da promijenim klub, ali jednostavno se nisu stvari poklopile i sada, kada sam se najmanje nadao, posao je završen i uzbuđen sam, jer sam postao dio ove priče.


Poseban odnos

Šta je na sve to rekao Žoze Murinjo (Jose Mourinho) i kakvo mišljenje imate o njemu?

- S Murinjom zaista imam poseban odnos, koji smo izgradili i prije nego što je on došao u Romu. On je sjajan trener i veliki čovjek i pomalo mi je žao što nije došao ranije u Romu, ali već sam rekao. Osjetio sam da je vrijeme da idem dalje i poslušao sam sam sebe i oprostio se od Rome, koja će biti zauvijek urezana u mom srcu. Od 38 utakmica u sezoni za Romu ću navijati u 36.

Slijede reprezentativne obaveze. Šta možemo očekivati u utakmicama pred nama?

- Nadam se da ćemo napokon prekinuti niz koji predugo traje. Jednostavno više ni sam ne znam šta se dešava, ali vjerujem da ćemo ubrzo pronaći izlaz iz tunela. Slijedi nam utakmica protiv Francuske, u kojoj nemamo šta izgubiti. Moramo dati sve od sebe i predstaviti se u što boljem svjetlu, a onda to pokušati iskoristiti protiv Kazahstana. Prijeko nam je potrebna ta jedna pobjeda kako bismo donekle povratili samopouzdanje i napokon ostavili crni niz iza sebe. Nadam se i vjerujem da će to biti nakon ovog reprezentativnog ciklusa.

Kriza zahvatila klubove

Kako gledate na događaje u bh. fudbalu, prije svega na krizu u Želji i Sarajevu?

- Kriza je zahvatila sve klubove. Na naplatu dolaze, vjerovatno, neke stvari koje se u prošlosti nisu dobro uradile ili dobro isplanirale, ali vjerujem da će Sarajevo i Željezničar pronaći izlaz iz krize, jer to su naša dva najveća kluba. Bh. fudbal, pokazao je to i Velež, ima svijetlu budućnost. Uz pravilno ulaganje, poboljšanje infrastrukture i davanje prilika mladim igračima, vjerujem da će ubrzo doći vrijeme kada će naši klubovi igrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.