BRANE SVOJE NAVIJAČE

Džonson poziva FIFA-u da reaguje, Sijarto ga prozvao licemjernim

Velika većina od šezdeset hiljada navijača koji su posjetili Puškaš arenu sportski je podržala mađarsku reprezentaciju, tvrde u u mađarskom Fudbalskom savezu

Mađarski navijači često su u centru pažnje zbog rasizma. Twitter

Fena

3.9.2021

Mađarski nogometni savez danas je u službenoj izjavi za javnost stao u odbranu "velike većinu navijača" nakon što su engleski igrači pretrpjeli rasističko vrijeđanje na meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Mađarske i Engleske u Budimpešti.

Mađarska krovna nogometna organizacija obećala je da će poduzeti mjere protiv "navijača koji su ušli na teren, bacali rakete i čaše", ali insistiraju da su "osobe s takvim ponašanjem bile u manjini" i da nije bilo nikakvog vrijeđanja na rasnoj osnovi na stadionu Puškaš u glavnom gradu Mađarske.

- Velika većina od šezdeset hiljada navijača koji su posjetili Puškaš arenu sportski je podržala mađarsku reprezentaciju, čak i kada je tim već gubio - navodi se u saopćenju.

Urlici s tribina

Savez dodaje da će njima ići u korist da se oni koju su ometali igru identificiraju i strogo kazne.

Nogometni savez Mađarske dodao je da će se navijači koji budu identificirani i proglašeni krivim za ulazak na teren i bacanje baklji i čaša na teren suočiti s dvogodišnjom zabranom dolaska na sportske događaje, kao i s novčanim kaznama.

Sa tribina su se mogli čuti urlici koji imitiraju zvukove majmuna, a bili su usmjereni protiv engleskih igrača Rahima Sterlinga (Raheem Sterlinga) i Džuda Belingema (Jude Bellinghama) tokom utakmice u četvrtak na Puškaš Areni, na kojoj su Englezi pobijedili domaćina sa 4:0.

FIFA je obećala da će poduzeti mjere u vezi s rasističkim vrijeđanjem s tribina, dok je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u petak incident označio kao "potpuno neprihvatljiv".

- Pozivam svjetsku fudbalsku federaciju FIFA-u da poduzme snažne mjere protiv odgovornih kako bi se osigurali da se ova vrsta sramnog ponašanja zauvijek iskorijeni iz ovog sporta - napisao je Johnson na Twitteru.

Upozorio Džonsona

Reagujući na njegove komentare, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarro (Szijjarto) upozorio je Džonsona "da ne bude licemjeran".

- Uz svo poštovanje prema premijeru, kažem da po mom mišljenju treba izbjegavati licemjerje u vezi s tako ozbiljnim pitanjem - rekao je u video izjavi na svojoj Facebook stranici Sijarto.

Dodao je da su svi su mogli vidjeti na finalu Eura 2020 (na Vembliju) "kako su se engleski navijači ponašali prema Italijanima".

- Nije se mogla čuti ni italijanska himna zbog buke i zviždanja engleskih navijača, a da ne govorimo o uvredama koje su uslijedile nakon utakmice, tako da licemjerju nema mjesta ni u sportu ni u politici - naglasio je Sijarto.

U drugom postu na Facebooku pitao je da li su se i engleski igrači koji su protestovali zbog atmosfere u Budimpešti žalili i na zviždanje i urlikanje tokom italijanske himne prije finala Eura u julu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.