NOVI STANOVNIK ISTANBULA

Ekskluzivni intervju Miralema Pjanića za "Avaz": Barcelona će imati tešku sezonu, ali ja sam fokusiran na Bešiktaš

Naravno, sada nam je Kazahstan najbitniji... To je ključna utakmica u našoj grupi . Petev je vratio dobru atmosferu u našu svlačionicu, rekao je naš as

Pjanić: Remi u Strazburu nije neko iznenađenje. Besiktas

Piše: Goran Šumar

4.9.2021

Naš as Miralem Pjanić (31) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao je potpis jednogodišnje posudbe za turski Bešiktaš, ali i predstojeća iskušenja našeg državnog tima u kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine.

Prvi utisci

- Prvi utisci iz Istanbula su vrlo dobri. Nadam se velikom uspjehu ove godine i, naravno, trofejima - rekao je Pjanić.

Je li Vam jedan od sportskih ciljeva da se vratite u Barcelonu i dokažete da ste igrač za najviše domete?

- Što se tiče moje budućnosti, još sam pod ugovorom s Barcelonom, ali sad sam fokusiran na Bešiktaš. Vidjet ćemo kasnije šta će biti dalje.

Kako će Barcelona izgledati bez Lea Mesija (Messi), Vas, Antoana Grizmana (Antoine Griezmann)? Hoće li moći popraviti utisak iz prošle sezone?

- Svi znamo da će imati tešku sezonu, ali to je ekipa koja je uvijek imala talentirane igrače. Siguran sam da će oni dati sve od sebe i zbog njih se nadam da će imati puno uspjeha.

Naš državni tim je remijem u Strazburu vratio povjerenje u bh. fudbal. Vaš komentar?

- Protiv Francuske smo odigrali vrlo solidno. Mislim da smo zaslužili taj bod, kad se sve sabere i oduzme, jer smo odigrali vrlo dobru taktičku utakmicu. Također, dobro smo ušli u meč, kasnije i zasluženo poveli, ali i nesretno primili gol. Kasnije smo ponovo pokazivali da smo došli u Francusku da pobijedimo. Bod iz Strazbura će nam biti vrlo bitan za sljedeće utakmice.

Jesmo li u drugom poluvremenu trebali biti hrabriji, kada smo imali igrača više, i otvorenije napasti protivnika?

- Mi smo bili hrabri, cijelu utakmicu smo se borili s njima. Mislim da smo uradili ono što možemo. Naravno, svi znamo koliko su opasni Francuzi, njima ne treba niti se smije ostavljati previše prostora u napadu budući da su vrlo brzi u napadu. Čim im ostaviš malo prostora, oni to znaju iskoristiti, tako da smo mi odigrali u skladu s našim kvalitetima. Pokušali smo biti čvrsti te, i nakon gola i crvenog kartona, još jednom doći u priliku za postizanje pogotka. Naravno, moglo se postići i više, ali nikada ne znaš gdje bi nas ta još hrabrija igra odvela. Na kraju moramo biti vrlo zadovoljni onim što smo uradili u Strazburu.

Jeste li razgovarali s reprezentativcima Francuske nakon meča - Grizmanom, Lengleom? Kakve su njihove impresije iz Strazbura?

- Jesam, razgovarao sam s nekoliko Francuza. I svi oni su konstatirali da smo zaslužili taj bod. Mislim da je to svako i vidio... Bili smo ravnopravni. Nije to neko iznenađenje, i na našoj Grbavici smo protiv njih odigrali dobru utakmicu (0:1, op. a.), ali, nažalost, nismo osvojili bod(ove).


Miralem Pjanić. Besiktas

Maksimalno spremni

Nakon povratka u Sarajevo izjavili ste da je duel s Kazahstanom važniji od prethodnog u Strazburu.

- Naravno, sada nam je Kazahstan najbitniji... To je ključna utakmica u našoj grupi. Ako tu pobijedimo, uz bod u Strazburu, uradili smo veliki, dobar posao. Imamo dosta vremena da se što bolje spremimo za tu utakmicu. Uvjeren sam da ćemo biti maksimalno spremni.


Odlična taktika

Iako niste u punoj takmičarskoj formi, odigrali ste odličnu utakmicu u Strazburu.

- Odigrao sam dobro, kao i cijela reprezentacija. Svi momci, moje kolege, odigrali su fantastično. Isto tako, selektor je vrlo dobro posložio našu ekipu. Taktički je bio baš jak. Zadovoljan sam i sad se već spremam za sljedeću utakmicu protiv Kazahstana.


Povratak navijača

Poruka našim navijačima?

- Radujemo se što ćemo ponovo igrati pred našom publikom i što se naši vjerni navijači vraćaju na tribine. Imamo veliku želju da ih obradujemo, puni smo adrenalina. Vjerujem(o) u naš kvalitet, sa stručnim štabom na čelu. Mislim da je selektor Petev vratio dobru atmosferu u našu svlačionicu, tako da očekujem da ćemo ponovo obradovati naše navijače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.