MUNDO DEPORTIVO

Barcelona blindira Pedrija, Fatija i Dembelea

Ko se na "mlijeko opeče, kasnije i u jogurt puše"

Pedrijev slučaj je jednostavniji, iako i njemu aktuelni ugovor ističe na kraju sezone. Arhiva

G. Š . / Mundo Deportivo

4.9.2021

Mnogo je Barcelona "brljala" u nedavno završenom prijelaznom roku. Dozvolila je da je Atletiko čitavog ljeta "vuče za nos" u slučaju Antoana Grizmana (Antoine Griezmann), na kraju ga je vratila pred zatvaranje fudbalske pijace za tri puta manju cijenu od one koju je za njega platila uz opravdanje da je time uštedila 75.000.000 eura, a ne izgubila 130.000.000. Golobradog Ilaiša Moribu (Ilaix) je gledala kako je ucjenjuje zahtjevom o visokim primanjima, na kraju je završio u Lajpcigu, a potrese je pokrenuo veći od svih koji su uslijedili - odlazak Lionela Mesija (Messi), i to pošto mu je istekao ugovor.


Navijačke rane

A ko se na "mlijeko opeče, kasnije i u jogurt puše". Zna to i Đoan Laporta (Joan), pa će u narednom periodu morati da se pokaje za grijehe iz prijelaznog roka kako zna i umije, jer angažovanjem Luka de Jonga (Luuk ) kao Grizmanove zamjene sigurno neće zaliječiti rane navijača. Međutim, kako na pijaci ne može da ublaži greške, što je možda i bolje ako uzmemo u obzir poteze iz prethodnih prijelaznih rokova, Laporta će pokušati da spriječi da se ponovi "slučaj Mesi".

"Mundo Deportivo" piše da su "blindirana" trojica iz grupe najvrjednijih igrača u timu - Pedrija, Ansua Fatija i Usmana Dembelea (Ousmane). Najurgentniji je slučaj francuskog krila, pošto mu ugovor ističe za devet mjeseci, u julu 2022. godine, a u njemu ima klauzulu po kojoj katalonski klub automatski može da ga produži. Dembele je i dalje povrijeđen, ali je ušao u posljednju fazu oporavka, a kada je Francuz zdrav, Laporta vjeruje da je sposoban da mijenja tok utakmice, zbog čega je dao naredbu da se krene u proces obnove saradnje. Naravno, pod posebnim finansijskim uslovima, jer stanje u Barceloninoj kasi daleko je od idealnog, zbog čega je uostalom i Mesi morao da napusti Nou Kamp.


Obavljen razgovor sa Fatijem

Sa Fatijem je sportski sektor već obavio prvi razgovor u kojem mu je rečeno da mu se sprema dugoročan ugovor (aktuelni ističe za godinu dana), s obzirom na to da je u klubu viđen kao predvodnik novom poglavlja u historiji Blaugrane. Da i sam vidi sebe u toj ulozi Fati je potvrdio prije dva dana, preuzimanjem velikog tereta Barsine "desetke", koju će nositi na leđima poslije Mesijevog odlaska. U klubu su optimistični povodom obnove ugovora, jer znaju da 18-godišnji Španac želi da ostane, ali će prethodno morati da pronađu zajednički jezik sa njegovim agentom Žoržom Mendešom (Jorge Mendes).

Za kraj i Pedrijev slučaj, čini se jednostavniji od prethodna dva - iako i njemu aktuelni ugovor ističe na kraju sezone, jer Barcelona ima opciju automatskog produžetka na još dvije godine. Međutim, u klubu namjeravaju da saradnju oroče na još pet sezona i time mu pokažu da ga na Nou Kampu vide i u daljoj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.