VOJNI PUČ ILI TERORIZAM

Vaha Halilhodžić i Marokanci evekuisani iz Gvineje

Igrači su nemirni, zabrinuti. Ja sam naviknut na to, za mene to ne predstavlja takav problem. Ali situacija je bizarna, rekao je jučer legendarni Vaha

Halilhodžić: Igrači su bili nemirni i zabrinuti. Arhiva

G. Š. / L’Equipe

6.9.2021

Fudbalska reprezentacija Maroka našeg stručnjaka Vahid Halilhodžić jučer su se našli usred pokušaja vojnog puča u Gvineji, gdje su trebali odigrati kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022.


Bizarna situacija

Marokanci su u glavni grad Konakri doputovali u subotu i odradili jedan trening, ali cijeli jučerašnji dan proveli su u hotelu i slušali pucnjavu, a tek navečer uspjeli su ih evakuisati do aerodroma, odakle su se vratili kući.

- Ne znamo šta se vani dešava. Smješteni smo nedaleko od predsjedničke palače. Rekao bih da na ulicama nema puno ljudi, ali vidio sam da vojnici trče. Ne znamo. Igrači su nemirni, zabrinuti. Ja sam naviknut na to, za mene to ne predstavlja takav problem. Ali situacija je bizarna, rekao je jučer legendarni Vaha za francuski "L’Equipe".


Povratak u Rabat

Reprezentacija je sinoć evakuisana iz hotela te je stigla na aerodrom, a jutros je stigla vijest da je sretno sletjela u Rabat.

U Konakriju su vojnici digli pobunu, a u kratkim vijestima na državnoj televiziji je objavljeno da je raspuštena Vlada Gvineje. Nekoliko je izvora javlja da iza pobune stoje pripadnici elitne jedinice nacionalne vojske pod vodstvom bivšeg francuskog legionara Mahmadija Dumboja (Mahmady Doumbouy). S druge strane, Ministarstvo obrane Gvineje je saopćilo da je napad pobunjeničkih snaga na predsjedničku palaču odbijen i da je sve navedeno laž.

Utakmica Gvineja - Maroko je otkazana iz sigurnosnih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.