REAKCIJE

Vlatko Glavaš za "Avaz": Zasmetalo mi je to što je Zeljković rekao da Barbarez neće biti selektor

Bivši kapiten našeg državnog tima prokomentirao novi skandal koji potresa bh. fudbal

Glavaš: Nije vrijeme da se rade takve stvari. ARHIV

Piše: A. Vatreš

6.9.2021

Veliki skandal potresao je bh. reprezentativni fudbal, nakon što je naš golman iz Evertona Asmir Begović javno prozvao predsjednika NS BiH Vicu Zeljkovića, njegovog savjetnika Zvjezdana Misimovića i selektora Ivajla Peteva (Ivaylo), nazvavši ih "kriminalcima" i "menadžerskim igračima".

Ubrzo je uslijedio odgovor Zeljkovića, koji je poručio Begoviću kako će na sudu odgovarati za svoje riječi.

Loš tajming

Komentar na tu situaciju zatražili smo od nekadašnjeg kapitena bh. reprezentacije i trenera Vlatka Glavaša, kojem su zasmetale naknadne izjave Zeljkovića, koje se tiču Sergeja Barbareza.

- To je suvišno komentirati, te izjave Asmira Begovića... S druge strane, ne vidim ništa loše u izjavama Sergeja Barbareza da je mogao igrati još, doduše, takvo je poluvrijeme bilo. Mene više boli kada Zeljković kaže da Barbarez neće biti selektor osam godina, to je još uvijek nešto što on mora da ući kao predsjednik Saveza. Mislim da to ne donosi ničemu dobrom, a pogotovo ne kad je pred nama jedna ovako bitna utakmica. Mislim da bi svi morali za to uzeti neko drugo vrijeme, kada ne igra reprezentacija, da to riješe na način na koji treba. Da ima grešaka sa svih strana, ima. Ali, očigledno da nije dobro vrijeme da se rade takve stvari kada je u pitanju reprezentacija BiH - rekao je Glavaš za "Avaz".

Te stvari svakako štete atmosferi, smatra Glavaš.

- Svaka stvar utječe. To znamo mi koji smo se bavili tim, koji smo sjedili na klupi i bili igrači. Vidjeli smo da protiv Kuvajta nije bilo puno gledalaca. To je odmah jedna loša slika na stadionu, iako je moglo biti 6.000. Očigledno da sve to što se radi i dešava, odnosno način na koji se to interpretira u javnost, nije dobro. Ja sam neko ko ovu zemlju voli i navija za nju, ali nisam pobornik da se takve stvari rade u periodu utakmica. Neko sam ko podržava stavove, ali ne na ovakav način. Nisam vidio da je Barbarez nešto loše rekao i zasmetalo mi je to što je Zeljković uradio. To je nešto što ne dolikuje jednom predsjedniku - jasan je Glavaš.

Teška utakmica

Glavaš se potom osvrnuo i na minulu utakmicu s Francuskom, te predstojeći meč "Zmajeva" protiv Kazahstana.

- Mi smo odigrali jednu dobru utakmicu protiv Francuske, jedna kompaktna BiH, u zadnjoj liniji, sredini terena... Ta kompaktnost i jedan raspoloženi Džeko su napravili prevagu i žao mi je što nismo Francuskoj poslije isključenja uzeli tri boda. Imali smo tu šansu, ali ja sam rekao u startu da mi ne trebamo ganjati Francusku, već Kazahstan, Finsku i Ukrajinu. Od tih utakmica nama će zavisiti drugo mjesto, jer Francuska će svakako biti prva - kazao je Glavaš i dodao:

- Da će biti teška utakmica protiv Kazahstana, bit će naravno. Sigurno da su sada drugačije okolnosti, gdje mi moramo praviti igru, pritisak i gdje moramo dati gol. Ja sam uvijek optimista i vjerujem da mi možemo pobijediti Kazahstan i onda se dobro spremiti za ove utakmice koje dolaze u oktobru i novembru, te ganjati to drugo mjesto koje nam garantuje baraž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.