POČINJU KALKULACIJE

Pobjeda "Zmajeva" i poraz Finaca u Francuskoj bili bi savršena kombinacija

Podatak koji nam ide u prilog kaže da su Ukrajinci odigrali već pet utakmica u grupi i sakupili su samo pet bodova iz isto toliko remija u nizu

Naši fudbaleri večeras "love" važna tri boda. AFP

Piše: M. K.

7.9.2021

Utakmica protiv Kazahstana večeras u Zenici (20:45) od ogromne je važnosti za selekciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

"Zmajevi" će eventualnom pobjedom nad Kazahstancima dobiti pravu sliku o tome koliko je velik bio bod koji smo nedavno donijeli iz Strazbura (1:1). Sve drugo bi nas drastično udaljilo od Mundijala.

Ono što nam trenutno ide u prilog jeste gostovanje Finske u Francuskoj gdje bi svaki drugi rezultat osim poraza Finaca bio senzacija, bez obzira što su "Trikolori" u krizi. Ako se desi da BiH savlada Kazahstan, a Finska izgubi u Francuskoj, "Zmajevi" bi imali pet bodova i tako bi se poravnali bodovno sa Finskom i Ukrajinom.

Još jedna stvar koja nam ide u prilog je podatak da su Ukrajinci (kao i Francuska) odigrali već pet utakmica u grupi D i sakupili samo pet bodova iz isto toliko remija u nizu u ovom ciklusu. Sve navedeno govori koliko bi bila rezultatski ogromna pobjeda u Zenici večeras.

Iako je rano još o njima govoriti, u narednom mjesecu nas očekuju dvije utakmice, vjerovatno ključne u kvalifikacijama, pod uslovom da večeras slavimo.

"Zmajevi" će 9. oktobra gostovati Kazahstanu, a tri dana kasnije gostujemo i Ukrajincima, koji očito ne briljiraju u ovom ciklusu.

Važno je istaći i raspored koji nam ide na ruku. Naime, naš tim će dvije posljednje utakmice kvalifikacija odigrati kod kuće, 13. novembra dočekujemo Ukrajinu, a tri dana kasnije nam gostuje Finska, što izgleda obećavajuće ako gostovanja u Kazahstanu i Ukrajini prođemo neporaženi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.