OSVOJIO NAJVIŠE BODOVA

Algoritam sa Oksforda: Kristijano Ronaldo je najbolji fudbaler svih vremena

Matematičar Tom Kroford razvio formulu prema kojoj je uporedio kvalitete igrača iz različitih epoha

Ronaldo: Pet puta proglašavan za igrača sezone. TWITTER

E. Ćosić

8.9.2021

Matematičar sa Oksforda Tom Kroford (Crawford) razvio je formulu prema kojoj je poredio kvalitete fudbalera iz različitih epoha. Uspostavio je jedinstveni algoritam kojim je uporedio Kristijana Ronalda (Cristiano), Lionela Mesija (Messi), Ferenca Puškaša, Dijega Maradonu i mnoge legendarne fudbalere koji su ostavili dubok trag u historiji najvažnije sporedne stvari na svijetu.

U obzir su dolazili samo fudbaleri koji su osvajali Zlatnu loptu barem dva puta ili bili poznati prije 1956. godine, kada je ova nagrada uspostavljena. 

Ocijenjivao je igrače prema sedam kriterija:  1. nacionalni i međunarodni trofeji osvojeni na klupskom nivou, 2. trofeji sa reprezentacijom – 150 bodova za Svjetsko prvenstvo, 100 za Evropsko prvenstvo i Kup Amerike i dodatni bodovi za titulu najboljeg strijelca turnira, 3. ciljevi klubova, 4. golovi za reprezentaciju, 5. Glasovi u izboru za Zlatnu loptu, 6. pojedinačni učinak 7. matematički izuzetne sezone u kojima su golovi fudbalera dovodili svoj tim do velikih pobjeda.

Prema tome je Kristijano Ronaldo najbolji igrač svih vremena (537), iza njega je njegov veliki rival Lionel Mesi (503), dok je na trećem mjestu završio legendarni Pele (459.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.