NOVI REKORDI

Mesi nadmašio slavnog Pelea i Suareza

Mali je broj rekorda koje Mesi ne drži u svom vlasništvu

Lionel Mesi. Arhiva

G. Š. / Mozzart Sport

10.9.2021

Argentinski fudbalski as Lionel Mesi (Messi) od noćas je najbolji strijelac u historiji južnoameričkog internacionalnog fudbala. Mali je broj rekorda koje Mesi ne drži u svom vlasništvu. Jedan takav ljubomorno je decenijama čuvao Pele, sve do sinoćnjeg duela Argentine i Bolivije. Znala je Bolivija kroz historiju da nanese bolne poraze Gaučosima, doduše u visinama Anda - pamti se onaj od 6:1, ali više nikome u Argentini kada se sastanu sa Bolivijom neće prva pomisao biti taj debakl, nego da je Mesi postao kralj Južne Amerike.

Het-trikom obišao je legendarnog Pelea, koji je sa 77 golova u dresu Brazila bio najbolji strijelac Zelenog kontinenta. Licitiralo se kada će ga Mesi svrgnuti sa trona. Stavljena je tačka. Lionel Mesi je u 153. nastupu za Argentinu sa nova tri gola stigao do "kote 79". I ne samo da je postao najbolji strijelac u historiji južnoameričkog internacionalnog fudbala, već u kategoriji koja se manje spominje - najbolji strijelac KONMEBOL kvalifikacija za Mundijal - nadmašio Luisa Suareza. Stigao je do brojke od 26 golova, dok je Urugvajac, koji je preskočio septembarski prozor, ostao na 25 golova.

Mađioničar, čarobnjak, genije, kralj... Kako kome odgovara. Gaučosi plešu po taktovima Mesija i Anhela di Marije, i sve su bliži udaranju vize za Katar. Osmjehuje se Mundijal 2022 Argentincima, ne brlja osvajač Kopa Amerike kao u nekim pređašnjim kvalifikacionim ciklusima, kada im je svjetska smotra opasno visila. Autoritativnom igrom Argentina je upisala peti trijumf u kvalifikacijama za Mundijal, a utisak je da je Bolivija dobro prošla sa ovih 3:0 (1:0).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.