PORTUGALSKI STRUČNJAK

Veliki jubilej za Murinja u nedjelju, "Posebni" blizu Ivice Osima

Trener Rome će protiv Sasuola imati jubilarnu 1.000 utakmicu kao trener nekog kluba

Žoze Murinjo - Ivica Osim. TWITTER / AVAZ

E. Ćosić

10.9.2021

Roma će u nedjelju igrati utakmicu 3. kola Serije A, a susret protiv Sasuola bit će poseban za trenera "Vučice" Žozea Murinja (Jose Mourinho). Portugalskom stručnjaku će meč na Olimpicu biti jubilarni 1.000 u trenerskoj karijeri.

"Posebni" je trenersku karijeru započeo prije 21 godine, kada je preuzeo Benfiku, ali se na Lužu nije dugo zadržao. Nakon toga je vodio Leiriju, a onda je 2002. godine došao u Porto. Sa Portom je u prvoj sezoni osvojio ligu, portugalski Kup i Kup UEFA, a naredne je godine pokorio je Evropu i osvojio Ligu prvaka.

Poslije osvajanja najjačeg evropskog takmičenja, vlasnik Čelzija Roman Abramovič je otišao po Murinja, a ovaj je sa Čelzijem prekinuo dominaciju Sir Aleks Fergusonovog (Alex) Mančester junajteda. Otišao je potom u Inter s kojim je osvojio sve što je mogao osvojiti, a onda je stigao poziv koji se ne odbija - Real Madrid.

Kasnije se Murinjo vratio u Čelzi, a onda je još vodio i Mančester junajted i Totenhem. Od ovog ljeta je ponovo u Italiji, a Roma je pod njegovom palicom ostvarila dvije ubjedljive pobjede na startu sezone. 

Murinjo će u nedjelju postati tek 48. trener u historiji koji je sakupio 1.000 utakmica kao trener. Murinjo sada prijeti da na ovoj listi pretekne selektora Portugala Fernanda Santoša koji ima 1.008 utakmica, te legendarnog Ivicu Osima koji je 1.010 puta vodio tim sa trenerske klupe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.