DNEVNIK

Doktor Karabeg: Ostaje žal za izgubljenim bodovima protiv Kazahstana

Siguran sam da će biti bolje, da će i nas sreća pogledati, jer smo odigrali dva fantastična meča s Francuskom i Kazahstanom

Karabeg, Kolašinac i Hadžibajrić u Strazburu. AFP

Piše: Reuf Karabeg

13.9.2021

Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opće, plastične i rekonstruktivne hirurgije za prilog "Dnevnog avaza" - "Panoram", napisao je prošlosedmični dnevnik. 


Subota, 4. septembar: Pobjeda protiv Kuvajta

Na okupljanju sam s fudbalskom A reprezentacijom BiH već šest dana. Prekjučer smo se vratili iz Strazbura, jedinog grada u svijetu čiji je centar UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Još sam pod dojmom utakmice koju je naš tim fantastično odigrao protiv favoriziranih Francuza (1:1). Remi sa svjetskim prvacima je odličan rezultat, ali ostaje žal što nismo pobijedili jer smo bili bolji.

Sjajan gol je dao Edin Džeko. Na toj utakmici povrijedili su se Sead Kolašinac i Mateo Sušić. Iako je gledaocima povreda Kolašinca izgledala izuzetno ozbiljno (mnogi su me zvali i brinuli se), jučerašnja dijagnostika potvrdila je da postoji velika nada da će biti spreman za važnu utakmicu protiv Kazahstana, kako smo preliminarno, nakon meča u Strazburu, i referirali selektoru. S Mateom je drugačija situacija. Bili smo mišljenja da se radi o ozbiljnijoj povredi mišića natkoljenice što se jučer, nažalost , i potvrdilo na pregledima.

Danas igramo prijateljski meč s Kuvajtom i svi žarko želimo trijumf da bismo prekinuli dugi niz bez pobjede. I još važnije, u kombiniranom sastavu. Iz Sarajeva dolazimo u Zenicu, gdje se igra utakmica. Pobjedaaaa, 1:0. Gol je dao Smail Prevljak. Momci su uložili maksimum. Svaka čast, momci.


Reuf Karabeg. Arhiva

Nedjelja, 5. septembar : Jutarnja kafa na Ilidži

Jutarnja kafa na Ilidži, u hotelu u kojem je smještena reprezentacija. Uobičajeni sastanak medicinskog tima (Adnan, Marko, Ismar, Siniša, Braco i ja) sa sekretarom stručnog štaba Darkom Ljubojevićem. Planiramo današnje aktivnosti, prije svega rehabilitaciju povrijeđenih igrača, jelovnik za igrače, kao i za svaki dan. Kao i obično, prenosim detalje selektoru Petevu. Pregled svih povrijeđenih zakazujemo za 10.30 sati. Jučer se povrijedio i Adnan Kovačević, stražnja loža. Rade Krunić ima i dalje bol u listu. Mateo ne trenira, radimo samo fizikalnu terapiju. Dogovoreno je da idem s tri igrača na ultrazvučni pregled. Iako je nedjelja, uspijevamo otvoriti jednu ordinaciju da uvaženi kolega, dr. Prelević, radiolog koga cijenimo, uradi pretrage. Mateu se na kontrolnom pregledu potvrđuje teža povreda mišića, Kovačeviću lakša povreda koja onemogućava nastup u utorak. Nažalost, kako stvari stoje, danas neće trenirati ni Krunić. Fizikalna terapija igrača, pregledi u 14 sati. Večernji trening, večera u 20.30 sati, fizikalna terapija igrača s našim fizioterapeutima do kasno u noć.


Ponedjeljak, 6. septembar: Rade ostaje van stroja

Uobičajene aktivnosti. PCR testiranje u 9 sati (četvrto u osam dana), kao pred svaku utakmicu. Sve je podređeno oporavku igrača. Razmijenio sam poruke s doktorom Seada Kolašinca, dr. Garijem (Garry), i Krunića, doktorom Milana, o njihovom zdravstvenom stanju. Dobivam izvještaj u 17 sati da smo svi negativni na testiranju. Javljam to igračima i stručnom štabu. Večernji trening. Nažalost, Krunić neće moći igrati protiv Kazahstana.


Utorak, 7. septembar: Zaslužili smo pobjedu

Odmah po buđenju zovem polikliniku, kao i svako jutro ovih dana, da vidim kako su operirani pacijenti, kako napreduje njihov oporavak, uz slike progresije. Nakon ranije ultrazvučne dijagnostike, radimo i MRI Kruniću. Nastavljamo pripreme za veoma važnu kvalifikacionu utakmicu s Kazahstanom za Svjetsko prvenstvo 2022. Sastanak igrača i stručnog štaba pred utakmicu. Polazak autobusom u Zenicu u 18 sati, utakmica je u 20.45. Preokrenuli smo rezultat s 0:1 na 2:1 golovima Miralema Pjanića iz penala, nakon prekršaja nad Edinom Džekom, te fantastičnim golom Luke Menala. Primamo gol za 2:2 u posljednjim sekundama igre. Potpuno smo nadigrali Kazahstan, a iz dva šuta nesretno smo primili dva gola. Šteta. Svi smo baš tužni jer smo, prema prikazanom, zaslužili (uvjerljivu) pobjedu. U autobusu niko nije raspoložen za razgovor. Vraćamo se u Sarajevo, gdje stižemo oko 1 sat. Pozdravljamo se do sljedećeg okupljanja u oktobru 2021. (Igramo ponovno s Kazahstanom i Ukrajinom, obje utakmice u gostima). Siguran sam da će biti bolje, da će i nas sreća pogledati jer smo odigrali dva fantastična meča s Francuskom i Kazahstanom.


Na radnom mjestu u Poliklinici "Karabeg". Arhiva

Srijeda, 8. septembar: Konačno s porodicom

Danas imam puno pregleda u Poliklinici „Karabeg“. I operacija. Nosim neke male poklone za svoje uposlenike, a oni me dočekuju s domaćim kolačima koje volim (napravila moja draga dr. Danijela). Grlim svoju direktoricu (ipak sam četiri puta testiran s reprezentacijom), prim. dr. Amelu, inače suprugu nakon radnog vremena (za one koji se čude da imam pravo da poljubim direktoricu). Sve operacije završene su uspješno. Večernji, uobičajeni razgovor s porodicom „kako je svima prošao dan“.


Četvrtak, 9. septembar: Divan doček u FK Sarajevo

Jutarnja kafa i doručak s porodicom. Dopisujem se s Krunićem i Kolašincem. Čuo sam se sa selektorom, više tema je u pitanju, a najviše smo pričali o zdravstvenom stanju povrijeđenih igrača. Idem na trening FK Sarajevo u Butmir u 11 sati, gdje radim kao koordinator medicinskog tima. Ponovno na istom terenu, u drugoj ulozi (ovdje je reprezentacija trenirala ovih dana). Baš sam poželio igrače Sarajeva, svoje fizioterapeute, trenere. Dočekani smo fizioterapeut Ismar i ja aplauzom, bilo je dirljivo. Pregled igrača prvog tima i dvojice dječaka iz omladinskog pogona. Popodne, od 12.30 sati pregledi i operacije u poliklinici. Uvečer stiže poruka Krunića da je rađen MRI, koji potvrđuje nalaz pretraga urađenih u Sarajevu. I dalje komuniciram s Ismarom, doktorom Adnanom o povrijeđenim igračima.


Petak, 10. septembar: Pratim povrijeđene igrače

Ranije sam počeo s poslom, od 9, a završavam u 15 sati. Već u 8 sam se čuo s Mateom Sušićem, pratimo napredak fizikalne terapije. Oporavak će trajati još dvije sedmice. Danas je bio derbi Sarajeva i Veleža u Mostaru...

Obradovao me odlazak sa suprugom kod sestre i brata u Zenicu, nismo se vidjeli skoro mjesec, što je (pre)dugo. U subotu odlazim na vikend sa suprugom. U ponedjeljak ponovno operacije, pregledi, vebinar iz plastične hirurgije… 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.