INTERVJU

Kenan Kodro za "Avaz": Utakmica "Zmajeva" u Francuskoj je znak da smo na dobrom putu

- Ne opterećujem se previše time hoće li me selektor zvati, radim na tome da budem ponovo u top formi, jer se samo tako može do dresa BiH, kaže napadač MOL Fehervara

Kodro odmah pokazao da je pojačanje za Mađare. szekesfehervar.hu

Piše: M. Kadić

13.9.2021

Bh. napadač Kenan Kodro ovog ljeta je promijenio fudbalsku sredinu, a dres španskog Atletik Bilbaa zamijenio je onim mađarskog MOL Fehervara.

U periodu prelaska u mađarsku elitnu OTP Bank ligu Kodro je vukao povredu koju je zaradio još u Španiji i koja ga je nekoliko mjeseci udaljila s terena, a koja je samo jedan u nizu pehova koji su ovog igrača zadesili posljednjih godina.

U međuvremenu je počeo trenirati s novim klubom, a onda je konačno došlo vrijeme i za debi.

Povremenom reprezentativcu BiH i bivšem napadaču Atletika, Valjadolida, Kopenhagena, Majnca, Grashopersa, Osasune, Sosijedada... nije trebalo mnogo vremena da pokaže zašto ga je mađarski tim želio angažovati. Protiv MTK ušao je u igru pola sata prije kraja, a za šest minuta dva puta je zatresao mrežu gostiju u pobjedi Fehervara 2:1.

Inače, u ovom timu je još jedan reprezentativac BiH, napadač Armin Hodžić, koji se oporavlja od teške povrede koju je zadobio još zimus u Kašimpaši gdje je igrao na posudbi.

Zanimljiva liga

U razgovoru za portal „Avaza“, Kodro, je govorio o novom klubu i ligi s kojom se prvi put susreće, te o ambicijama, reprezentaciji BiH...

O debiju iz snova za Fehervar Kodro kaže:

- Početak je baš bio dobar, sjajan. Jako sam sretan zbog toga. Nisam odradio pripreme i nisam imao minute u igri tokom priprema, a i vratio sam se sa dvije teške operacije. Sad sam dobro, osjećam se dobro i važno mi je da počnem da igram, da zaboravim na prošlost, na pehove, povrede i da se fokusiram na ovaj dobar trenutak i na budućnost. Dolazak ovdje je dobra šansa za mene da se vratim u život, priča na početku Kodro.

O mađarskoj ligi ima samo riječi hvale, a iznenađen je kvalitetom fudbala koji se igra u toj zemlji u kojoj je klupski fudbal, ali i reprezentativni, dosta uznapredovao posljednjih godina.

- Mislim da je mađarska elitna liga kvalitetna. Naravno, nije na nivou Španije, ali je interesantna. Ima dobrih ekipa i bit će zanimljivo doživjeti još jedno iskustvo u karijeri, kaže 28-godišnji napadač.

Kenan je u Atletiku zaradio nezgodnu povredu. Agencije

Na pitanje da li će mu Mađarska poslužiti kao "odskočna daska" za novi pokušaj u nekoj od liga "petice" ili eventualni povratak u Španiju, Kodro je odgovorio:

- Nikad ne znaš, može biti tako. Moj cilj je sada vratit sebe na svoj najbolji nivo, opet se osjećat kao koristan igrač, imati minute na terenu, pokazati da mogu da budem opasan u igri i to mi je važno. Trenutno sam ovdje i sretan sam. Šta će biti sljedeće godine, ne znam. Ali, imam velike ambicije i hoću da još napredujem u svojoj karijeri, realan je bh. napadač koji je dres "Zmajeva" oblačio devet puta i postigao dva gola.

Dobre igre mogu mu donijeti novu pozivnicu u reprezentaciju od koje Kodro, naglašava, nikad nije odustao.

- Svaki igrač mora da zna da, samo ako standardno igra i u dobroj je formi, može biti pozvan u državni tim. To je san svakog igrača. Važno mi je da nema povreda i da vratim svoj igrački ritam. Ne opterećujem se previše time hoće li me selektor zvati, ali naravno da gajim ambicije da ponovo obučen dres BiH. Volio bih biti među 23 igrača našeg tima, iskren je Kenan.

Otvorena grupa do kraja

Prokomentarisao je potom utakmice "Zmajeva" protiv Francuske (1:1) i Kazahstana (2:2), kao i samog selektor Ivajla Peteva (Ivaylo) koji je uveo dosta ofanzivniju formaciju u igru bh. tima. 

- Utakmica protiv Francuske je bila visokom nivou, i nakon nje je jasno da imamo dobre šanse u grupi, ako nastavimo ovim ritmom. Protiv Kazahstana samo briljirali prvo poluvrijeme, drugo na žalost nije bilo dobro kao ni sam konačni rezultat. Realnost je da u  fudbalu jedino zavisiš o rezultatu. Ipak, imamo kvalitet i to je bitno. Treba biti optimista i gajiti nadu do finiša ciklusa, jer svašta se može desiti u našoj grupi do kraja ciklusa, rekao je za "Avaz" Kenan Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.