BROJKE

Večeras počinje 30. izdanje Lige prvaka: Čelzi brani titulu, Ronaldo ruši novi rekord

Najjače evropsko klupsko takmičenje počinje utakmicama Sevilja - Salcburg i Jang Bojs - Mančester junajted

Čelzi brani titulu. TWITTER

E. Ćosić

14.9.2021

Večeras počinje 30. izdanje Lige prvaka, 67. ukupno izdanje najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Krunu evropskog prvaka brani Čelzi, a već prvog dana ćemo gledati spektakl, jer se na Nou Kampu sastaju Barcelona i Bajern Minhen.

Zanimljive su brojke uoči početka Lige prvaka, koja će se ove sezone igrati bez pravila gola u gostima u nokaut rundi koja počinje 15. februara. Londonski "Plavci" su prošle sezone osvojili naslov prvaka, svoj drugi nakon 2012. godine i finala na Alijanc Areni, kada su nakon penala pobijedili Bajern.

Najviše titula evropskog prvaka ima Real Madrid, čak 13. Slijedi povratnik u Ligu prvaka Milan, koji najelitnije evropsko klupsko takmičenje igra nakon osam godina pauze. Po šest trofeja imaju Bajern i Liverpul, a jedan manje ima Barcelona.


Kada je riječ o individiualnim brojkama, Kristijano Ronaldo (Cristiano) se s pravom zove "Gospodin Liga prvaka". Portugalac je najbolji strijelac u historiji takmičenja sa 136 golova, postigao je 16 više od Lionela Mesija (Messi), a večerašnjim nastupom protiv Jang Bojsa doći će i do 177. nastupa u Ligi prvaka, te će tako izjednačiti rekord Ikera Kasiljasa (Casillas) po broju utakmica u ovom takmičenju.

Ronaldo je i najbolji asistent sa 36 namještenih golova svojim saigračima. Dvije asistencije manje ima Mesi, dok je Anhel Di Marija (Angel) na trećem mjestu sa 32 asistencije.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša država će imati šest predstavnika ove sezone. Anel Ahmedhodžić i Adi Nalić će večeras sa svojim Malmeom dočekati slavni Juventus, dok će Miralem Pjanić i Bešiktaš sutra igrati protiv Borusije Dortmund. 

Kapiten reprezentacije Edin Džeko će sutra predvoditi napad Intera protiv Reala, dok će Rade Krunić sa Milanom gostovati Liverpulu. Tu je i Stjepan Radeljić, fudbaler Šerifa koji se nalazi u grupi D, baš kao i Džekin Inter.


Sve grupe ovosezonske Lige prvaka. TWITTER

Od nabrojanih šest bh. fudbalera, Miralem Pjanić ima najviše nastupa u Ligi prvaka. Sjajni veznjak je odigrao 80 utakmica u najjačem evropskom klupskom takmičenju, a postigao je 11 golova i upisao deset asistencija. Bh. reprezentativac je igrao i jedno finale, ali je njegov Juventus izgubio od Reala 2017. godine.

Edin Džeko je do sada odigrao 55 utakmica u Ligi prvaka, a sutrašnji protiv Reala će mu biti prvi nastup u dresu "Nerazura". U dosadašnjih 55 susreta Džeko je postigao 22 gola i zabilježio još 13 asistencija.


Današnji program prvog kola:

Sevilja - Salcburg (18:45)

Jang Bojs - Mančester junajted (18:45)

Barcelona - Bajern (21:00)

Čelzi - Zenit (21:00)

Dynamo Kijev - Benfika (21:00)

Lil - Volfsburg (21:00)

Malme - Juventus (21:00)

Viljareal - Atlanta (21:00)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.