VEČERAS SE PONOVO SASTAJU

Barcelona se želi osvetiti: Bajernovih 8:2 otprije dvije godine jedna je od najvećih pobjeda u Ligi prvaka

Derbi prvog kola nove sezone Lige prvaka igra se na Nou Kampu

Bavarci su doslovno nokautirali Barcelonu pretprošle godine. TWITTER

Piše: E. Ćosić

14.9.2021

Večeras počinje nova sezona Lige prvaka, a derbi prvog kola bez sumnje igra se na Nou Kampu gdje će Barcelona dočekati Bajern Minhen. Uzdrmani katalonski gigant još se nije stabilizirao, a na megdan im stiže tim koji im je nanio jedan od najtežih poraza u klupskoj historiji.

U četvrtfinalu Lige prvaka odigranom 14. avgusta u Lisabonu Bajern je doslovno pregazio Barcelonu i sa nevjerovatnih 8:2 izborio plasman u polufinale. "Bavarci" su kasnije došli i do naslova prvaka Evrope, a Katalonci se i dalje muče sa problemima koji su se produbili odlaskom prve zvijezde Lionela Mesija (Messi).

Mrežu Barcelone pogađali su dva puta Tomas Miler (Thomas Muller), Ivan Perišić, Serž Gnabri (Serge Gnabry), Džošua Kimih (Joshua Kimmich), Robert Levandovski (Lewandowski), a posljednja dva gola dodao je Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho) koji je bio posuđen upravo iz Barcelone. David Alaba je postigao jedan gol, a drugi pogodak za Barcelonu bio je djelo Luisa Suareza.


Šta je novo

Kod Barcelone su se dogodile mnoge promjene u odnosu na taj meč. Trener tima je Ronald Kuman (Koeman), a ne Kike Setien (Quique), a klub su napustili Lionel Mesi (Messi), Luis Suarez, Ivan Rakitić, Arturo Vidal, Nelson Semedo, te Antoan Grizman (Antoine Griezmann). 

I Bajern ima novog trenera. Hansija Flika (Flick) je naslijedio Julian Nagelsman (Nagelsmann), a tim su napustili David Alaba, Žerom Boateng (Jerome), Tijago Alkantara (Thiago Alcantara), Ivan Perišić, Filipe Kutinjo i Havi Martinez (Javi).

Najveće pobjede u historiji Lige prvaka

I dan danas najveća pobjeda u historiji najjačeg evropskog klupskog takmičenja je trijumf fudbalera Liverpula iz 2007. godine, kada su izabranici Rafaela Beniteza slavili sa čak 8:0. Istim rezultatom je i Real Madrid 2016. pobijedio Malme u grupnoj fazi. Zanimljivo da je trener kraljevskog kluba tada bio Benitez, koji je sa klupe predvodio i Liverpul protiv Bešiktaša.

Na trećem mjestu je meč iz 2003. godine kada je Juventus sa 7:0 deklasirao Olimpijakos. Istim rezultatom je Arsenal pobijedio prašku Slaviju 2007. godine, kao i Marsej Žilinu tri godine kasnije. 

Pobjede od čak 7:0 još su upisali Valensija nad Genkom (2011.), Bajern nad Bazelom (2012.), Šahtar nad Bate Borisovom (2014.), Bajern nad Šahtarom (2015.), Barcelona nad Seltikom (2016.). Dvije pobjede od 7:0 upisao je Liverpul, koji je u istoj sezoni deklasirao Maribor i moskovski Spartak (2017.). Prije dvije godine je Mančester siti sa 7:0 savladao Šalke.

Večerašnja utakmica Barcelone i Bajerna igra se od 21 sat, a tekstualni prijenos utakmice moći ćete pratiti na našem portalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.