EKSKLUZIVNO

Ivica Osim iz Graca za "Avaz": Da mogu, pješke bih došao u Sarajevo

Očekujem od Tome Ivkovića da napravi pomak naprijed u Želji, rekao je Osim

Ivica Osim. Arhiva

Piše: G. Šumar

16.9.2021

Naš legendarni fudbalski stručnjak Ivica Osim (80) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ čestitao je 100. rođendan FK Željezničar. No, s obzirom na to da je već nepunih 15 godina narušenog zdravlja, ali i dalje bistrog uma, razgovor smo počeli od zdravstvenog biltena.


Šetnja i TV

- Životarim, malo prošetam, ako mogu. A, ako ne mogu, nikom ništa. Muče me koljena, i sve pomalo, ali dobro je, rekao je Osim i dodao:

- Odem malo do stadiona Šturma i tako. Ne preostaje mi ništa drugo... Kad ne mogu hodati, gledam utakmice na televiziji. Ovaj moj mali sin (Selmir, op .a.) mi je kupio sve kanale, pa gledamo sve utakmice.

Kao i u svakom razgovoru s Osimom, neizbježna tema je FK Željezničar.

- Šta da im sada još kažem, osim čestitke za rođendan - moje riječi im ne mogu pomoći. Kako igraju, gledao sam i utakmicu u Širokom Brijegu, džaba im sve, i lijepe riječi i želje i sve. Pitanje je šta se može napraviti preko noći, da se popravi... Nešto ne štima, ne znam šta, ali dobro je i, što kažu, predugo i živi. Kad nemaju šta da kažu, kažu: “Pa dugo i živi.” Ne može se živjeti bez problema, kakav je to život bez problema?

Na konstataciju da je sadašnji trener „Plavih“ Tomislav Ivković bio njegov igrač u reprezentaciji bivše Jugoslavije, legendarni Švabo je dodao:

- Mislim da Tomo barem zna cijelu situaciju, a dovoljno je pametan. Kao igrač bio je pričalo, volio je sve da zna, tako da se, vjerovatno, upoznao sa situacijom.

Nije se zaletio grlom u jagode. Mora da je imao sve riješeno i očekivati je od njega da napravi pomak naprijed. On je otvoren, hoće da kaže sve što misli, iako to nije uvijek dobro. Ali dobro, možda nekad pomogne. Možda igrači nešto i “uhvate” od njega. Nije fudbal lijep samo kad su vaše slike u novinama, kad se lijepo piše. Ima i drugih lijepih stvari u fudbalu...

Ivica Osim. Arhiva

Rodni grad

A onda je Osim odjednom promijenio temu i tok razgovora.

- Evo već 20 dana, i više, natežem se sa ženom da odemo do Sarajeva, da malo skoknemo. Volim malo sjesti s veteranima što su još ostali.

Oni se redovno sastaju, sjednu, popričaju o svemu, popiju, nešto se i pojede. I tako, ali su često zajedno. Da mogu, pješke bih došao u Sarajevo. Ali ne mogu, a ne smijem voziti. Ne daju mi.

Navijačima Želje kapa dolje

Iako Željezničaru ne ide baš najbolje posljednjih godina, u subotu će Grbavica ponovo biti ispunjena do posljednjeg mjesta, bez obzira na ukupni korona-ambijent.

- Uvijek kad spominjemo navijače Želje, kapa dolje. To je ostalo tako, a bit će i ubuduće, sve dok postoji taj klub... Inače, utakmica s Veležom je jedna od ljepših tokom cijele lige. A igrači je mogu napraviti još ljepšom. Nekada su te utakmice bile i ljepše, i kulturnije, i kvalitetnije, ali... - rekao je Osim.

Naš državni tim

Komentirajući posljednje utakmice naše reprezentacije, Osim je rekao da nakon smjene generacije treba malo vremena da se igrači bolje upoznaju.

- Oni žive u zemljama gdje se igra dobro, ali je drugačiji mentalitet. Svi volimo otići na utakmicu, a ne znam da li oni znaju koliko taj fudbal znači našem narodu. Ima i drugih vrijednosti, nisu samo to pare... Mogu samo poželjeti da nam reprezentacija počne funkcionirati na pravi način i tu da budemo malo objektivniji, da se ne zalijećemo i ne pričamo koješta.

A, objektivno, pitanje je šta i koliko možemo u ovakvim situacijama. Bojim se da pomalo gubimo ono što smo imali, a to je veliki broj talentiranih igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.