VELIKI JUBILEJ

Ivica Osim: Željo je uvijek bio multikulturalan klub, gdje su svi ravnopravno igrali, živjeli, doprinosili i odnosili

Kada neko živi 100 godina zaslužio je da ga se spomene i da ga se sjeti neko, rekao je Švabo

Ivica Osim. Arhiva

Piše: G. Š. / Mozzart

18.9.2021

Legendarni Ivica Osim (80), zbog zdravstvenih problema danas neće biti na Grbavici, gdje će FK Željezničar proslaviti 100. rođendan


Puno je to godina

- Kada neko živi 100 godina zaslužio je da ga se spomene i da ga se sjeti neko, rekao je Osim, koji već dvije godine živi u Gracu, gdje je - također, ostavio neizbrisiv trag, te dodao:

- Puno je to godina. U vremenu kada svijet ratuje, kada je epidemija. Sve to treba preživjeti i ostati zajedno. Kada neko ima 100 godina i živi u jednom gradu i prođe kroz sve što je grad prošao, stekao sam utisak da je u tom Hrasnom, na Grbavici, na tom stadionu, odrasla i Bosna. Nema tu nekih razlika. Približili smo se jedni drugima i teško je to sada zaboraviti. Sve to podsjeća na Želju. Uvijek je to bio multikulturalan klub, gdje su svi ravnopravno igrali, živjeli, doprinosili i odnosili.

Možda i najupečatljivijeg detalja iz vremena u kojem je upravo on predvodio Plavu lokomotivu na evropskoj sceni. Polufinale Kupa UEFA protiv Videotona i šokantne eliminacije.

- To je bio šok isto kao da ti, ne daj Bože, neko umre u porodici. To je bio neočekivan udarac, ali eto i to se preživjelo. Klub je bio prvak i u bivšoj i u novoj državi. Zadržao je publiku koja voli klub.

Danas, kilometrima daleko od mjesta gdje se rodio i proslavio, ali srce i duša su na jednom mjestu. U Sarajevu, na Grbavici, u naselju Hrasno. Prati voljeni klub i emotivno proživljava svaki trenutak. Pa i danas, kada Želji baš ne cvjetaju ruže.

- Pratim Želju danas. I da ti kažem, ovo što sam ja video na televiziji, ne daj Bože da sam ja trener. Ja bih mnogima rek'o: Ima i drugih sportova osim fudbala, u svom stilu kaže legendarni Švabo.


Željo je insititucija i gigant

Svakako, trenutna situacija nije ono što su u klubu priželjkivali. Pogotovo, u godini u kojoj se slavi veliki jubilej. Ali, Željo je prolazio i kroz gore stvari.

- Željo je insititucija i gigant, naravno da će se vratiti. U životu se sve vrati, kao i u fudbalu. Fudbal daje šansu svima, i da se vrate i da se uzdignu. Zato i jeste interesantan. Prošao je Željo kroz mnoge stvari, tako će i kroz ovo, završio je Švabo priču o voljenom klubu za Mozzart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.