CENTAR ZA SPORTSKE STUDIJE

Studija CIES-a: Evo predviđanja ko će biti prvak, a ko ispada u ligama petice

Statistički model koji je, između ostalog, koristio iskustvo igrača, ulaganje u ekipu, kao i učinak tog tima u posljednjih godinu dana

"Građani" bi trebali odbraniti titulu u Premijeršipu. TWITTER

E. Ćosić

20.9.2021

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) napravio je statistički model prema kojem su odredili izgled tabela u pet najjačih liga na kraju sezone. Određene su prve četiri, te posljednje tri pozicije u ligama Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske.

Za potrebe ovog modela CIES je, između ostalog, koristio iskustvo igrača, ulaganje u ekipu, kao i učinak tog tima u posljednjih godinu dana. 

U Engleskoj bi titulu trebao odbraniti Mančester siti, a iza njega bi završili Mančester junajted, Liverpul i Čelzi. Kada je riječ o ispadanju, favoriti za relegaciju u niži rang su Njukastl, Votford i Norvič.

Prema CIES-u, Real Madrid bi trebao vratiti tron u Španiji, a sve to ispred Atletika, Barcelone i Sevilje, a kandidati za ispadanje su Elče, Kadiz i Alaves.

Baš kao i Mančester siti u Engleskoj, tako bi i Inter trebao odbraniti naslov prvaka u Italiji. Među prve četiri ekipe bi trebali završiti još Napoli, Milan i Roma. Zanimljivo da Juventus vide tek na 6. mjestu, dok bi putnici u Seriju B trebali biti Venecija, Specija i Salernitana.

U Njemačkoj se ne bi trebala mijenjati situacija. Očekuje se da Bajern nastavi dominaciju, a iza Bavaraca da završe Volfburg, Borusija Dortmund i Bajer Leverkuzen. U Cvajtu bi trebali ispasti Bohum i Grojter Furt, dok bi Augzburg imao priliku da se spasi kroz baraž.

I na kraju francuska Liga 1. PSG je favorit za osvajanje titule, a iza Parižana bi trebali završiti Marsej, Lijon i Monako, dok bi ispali Sent Etien i Trojs. Brest bi prema modelu CIES-a išao u doigravanje, gdje bi imao drugu šansu za opstanak u elitnom društvu.





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.