BH. TRENER

Zlatan Nalić za "Avaz": Pjanić na ovaj način može igrati još deset godina i biti jednako koristan

Njega nije proslavio dribling nego fudbalski intelekt, govori naš stručnjak

Emir Ćosić

Nalić: Za reprezentaciju bitna njegova sinergija s Džekom

Foto: ARHIV


Nakon košmarne sezone u Barceloni, reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić odlučio je otići na posudbu u Bešiktaš. Avantura u Turskoj je počela na najbolji način. Naš veznjak je očarao sve u Turskoj, a već je uspio upisati tri asistencije u novom klubu.

Svi koji navijaju za reprezentaciju BiH znaju koliko je Pjanić esencijalan našem državnom timu, pa je pronalazak novog kluba gdje će imati mnogo veću minutažu bio jako bitan. Bh. stručnjak Zlatan Nalić je za "Avaz" prokomentarisao partije našeg veznjaka, rekavši da Pjaniću sada na pamet ne padaju ni Kuman (Ronald Koeman), ni Barcelona.

- Miralem Pjanić dobro igra, odlično igra. Ustvari igra kao što je uvijek igrao. Većina to povezuje sa inatom. Ja to ipak povezujem sa evropskim razmišljanjem. Zna Miralem da je inat loša energija koja šteti tijelu i razumu, a da je ljubav prema fudbalu, dobre partije, ljubav prema navijačima koji ga vole ustvari hrana za tijelo i razum. Zato mislim da njemu Kuman i Barcelona nisu ni na kraj pameti više - rekao je Nalić.

Barcelona je bila dobar izbor

- Mislim da je sa svojim roditeljima uvijek donosio ispravne odluke za svoju karijeru i čak tvrdim da je i Barcelona bila dobar izbor i ekonomski kao i kruna karijere svakog klasnog igrača. Teška je to sredina koja ne dozvoljava konkurenciju glavnim zvijezdama kluba. 

Sjetite se samo Ibrahimovića koji je otišao zbog nemogućnosti samoostvarenja jer je bio liderska konkurencija Mesiju (Lionel Messi). Ali imati Barcelonu na CV je enormno i želja je svakog fudbalera.

Fanatična Turska

- Odlazak u fudbalski fanatičnu Tursku je također odličan potez. Sada igra u sredini koja ga podržava i gdje je prvenstveno sretan, a to je prvi preduslov za dobre igre. Poenta sazrijevanja igrača je ustvari da vremenom donosi ispravne odluke i ostvaruje ciljeve na terenu, a da pri tome troši mnogo manje energije nego kada je mlad. Ako vam kažem da je Miralem prije deset godina bio zreo onda vam je jasno na kojem nivou se nalazi danas. Njega nije proslavio dribling nego fudbalski intelekt. Način na koji igra može igrati još deset godina i da bude podjednako koristan za svoj tim, govori Nalić, te dodaje:

- Vrlo bitno za našu reprezentaciju je njegova sinergija sa Džekom, da ponovo pruža odlične partije i da je ponovo sretan. Od toga mogu svi koji žele dobro reprezentaciji imati koristi, rekao je Nalić za portal "Avaza".

Više o temi Zlatan Nalić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Divljaju cijene goriva u BiH
NA VRH

Podijeli članak na