NAKON VANREDNE SJEDNICE UO

Husnić za "Avaz": Nikakve službene odluke još nemamo, ali sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku

Imamo informaciju o tome da je jučer gospodin Beus iz Fudbalskog saveza izričito zahtijevao da se Velež isključi iz Premijer lige, otkriva član Upravnog odbora Veleža

Hadžiabdić i Husnić: Izborit ćemo se. AVAZ

Piše: M. Smajkić

23.9.2021

U najvećem gradu na Neretvi se ne stišava bura nakon posljednjih nemilih događaja tokom i poslije utakmice 10. kola Premijer lige BiH između Veleža i Borca , a pogotovo zbog drakonskih kazni koje su izrekli Disciplinska te Takmičarska komisija Nogometnog saveza BiH.

Zbog svega je danas vanredno zasjedao Upravni odbor FK Velež. Senad Husnić, član UO, dao je i prvu službenu izjavu, uopće, iz Uprave nakon nemilih događaja.

- Iskreno, zbunjeni smo brzinom donošenja odluka iz Fudbalskog saveza i, zapravo, mi još nismo dobili nikakva službena rješenja tako da je teško i dati odgovor na novonastalu situaciju. Uglavnom, ono što zbunjuje kompletnu Upravu, pa, ako hoćete i cjelokupnu javnost je kažanjavanje predsjednika kluba. Nije nam jasna ta rigorozna kazna prema našem predsjedniku, ali ne možemo je komentarisati, jer ne znamo po kojem je članu, kojoj odluci, kojem statutu izrečena - izjavio je Husnić.



Borba dopuštenim sredstvima

Dodao je da će se protiv ovakvih odluka odnosno kazni boriti svim zakonom dopuštenim sredstvima.

- Imamo informaciju o tome da je jučer gospodin Beus iz Fudbalskog saveza izričito zahtijevao da se Velež isključi iz Premijer lige. Izgleda da su ovim odlukama blizu toga. Jer, igrati šest utakmica igrati van Mostara, za koje moramo plaćati stadion, bez gledalaca blizu su toga, ali se nadamo da ćemo se uspjeti izboriti, rekao je Husnić.

Kazao je i da se već 30 godina Velež želi uništiti kao simbol Mostara.

- Uspjeli smo za pet godina Velež vratiti na staze na kojima je bio prepoznatljiv - istaknuo je on.

Upitan na koji način će se Uprava boriti protiv ovakvih kazni, jer NS BiH skoro da ima sve poluge u svojim rukama, Husnić je kazao da će iscrpiti sva zakonska sredstva u BiH.

- Ako treba ići ćemo i na sudove van BiH, UEFA-e i FIFA-e. Sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku i gledati šta nam rade. Ne znam koje korake ćemo poduzeti, jer ponavljam, nemamo službene odluke. Sve smo saznali iz medija. Dakle, ne znamo na koje su se akte pozvali, a sigurno je da ćemo angažovati dobar tim advokata. Pravda je spora, ali dostižna. Sadašnji Velež je urnek kako bi se trebala praviti država BiH i mi smo pokazali da se može kad se hoće - naveo je Husnić.

Velež trn u oku

Prema našim neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, nakon zasjedanja u Kriznoj sobi omjer je bio 4:2 da se utakmica nastavi, međutim, delegat je odlučio da se meč prekine. Te informacije su poznate i Upravi, a Husnić je dodao i sljedeće:

- Sama činjenica da su se, kako se pokazalo nakon incidenta u tunelu Lendava, u istom automobilu zajedno vozili kontrolor suđenja i glavni sudija je neprihvatljiva. Zaista, postavlja se pitanje zbog čega se oni skupa voze? Također, zbog čega su se isključili, samovoljno, iz kolone pod policijskom pratnjom i treba debelo ispitati zbog čega su se odlučili krenuti tim putem, kada se zna da se tunel Crnaja u potpunosti zatvara u 23 sata, a incident je prijavljen u 23.45 sati. U najmanju ruku, sumnjivo - naglasio je Husnić.

Jedan od najboljih fudbalera i trenera Veleža, a sada član Nadzornog odbora Veleža Džemal Hadžiabdić potpuno je, rekao nam je, kao Veležov igrač i navijač, skrhan posljednjim zbivanjima.

- Ne znam šta je bio razlog da se ovo desi, jer ova slika je otišla u svijet. Ovi isti navijači su prije mjesec bili primjer. Zvali su me iz Engleske, Francuske, Nizozemske, nisu mogli vjerovati da imamo takve navijače. Međutim, za sve postoji uzrok. Ovakvo suđenje odavno nisam vidio i nije ovo prva utakmica, ni druga ni treća.

Sve se dešava s nekim razlogom pa i to zbog čega je Velež trn u oku mnogima. Jer, ovo što rade ovi ljudi i ovaj grad je fenomen zadnjih pet godina. Možda u svemu ima politke, ne znam, ali ako mene pitate, ovom sudiji više nikada ne bih dozvolio da sudi. Moj prijedlog je da sude sudije iz inostranstva. To je jedino rješenje ove situacije. Velež su kažnjavali i ranije i bio je na koljenima, ali ove kazne neće ovako proći - poručio je Hadžiabdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.