NA DANAŠNJI DAN

Meša Baždarević danas slavi 61. rođendan

Prve fudbalske korake napravio je 1969. godine na obližnjoj Grbavici, a kao sedamnaestogodišnjak postao je prvotimac Željezničara, čiji će dres s velikim uspjehom nositi deset godina

G. Šumar

Mehmed Baždarević

Foto: Arhiva


Na današnji dan 1960. godine u Višegradu je rođen Mehmed Meša Baždarević. No, nedugo potom njegova porodica dolazi u Sarajevo, na Hrasno Brdo. 

Prve fudbalske korake napravio je 1969. godine na obližnjoj Grbavici, a kao sedamnaestogodišnjak postao je prvotimac Željezničara, čiji će dres s velikim uspjehom nositi deset godina. Bio je kapiten jedne od najboljih generacija u historiji kluba s Grbavice, koja je na čelu sa trenerom Ivicom Osimom, 1985. godine igrala nezaboravno polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA... U toj sezoni Baždarević je proglašen najboljim fudbalerom Jugoslavije. 

Za Željezničar je odigrao više od 300 utakmica i postigao nešto manje od 100 golova, a za ”A” reprezentaciju SFRJ je u 54 utakmice bio strijelac četiri gola. Poslije sticanja nezavisnosti naše države predvodio je "Zmajeve" u prvim utakmicama, a ostat će zapamćen kao prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon odlaska iz Željezničara karijeru je nastavio u Francuskoj, u Sošou i Nimu.

Od aktivnog igranja oprostio se 1998. godine, nakon čega se posvetio trenerskoj karijeri. Skromni francuski drugoligaši, Istres i Grenoble, pod njegovi su vodstvom ostvarili plasman u najjaču francusku ligu, dok je tuniskog Etoile du Sahel, doveo do finala afričke Lige prvaka. Trenirao je i katarsku Vakru, Grenobl, Sošo, Pariz FC, Gengam, ali i naš državni tim.

Više o temi Mehmed Baždarević

NA VRH

Podijeli članak na