ISTRAŽIVANJE

Gracenote: Šerif napravio najveće iznenađenje u historiji Lige prvaka, slijedi Seltik

Prema "Euro Club" indeksu, najbolje plasirani tim iz Bosne i Hercegovine je Zrinjski

Skinuli "Kralju" krunu usred njegovog dvora. TWITTER

E. Ćosić

29.9.2021

Svjetski poznata kompanija "Gracenote" je na osnovu "Euro Club" indeksa objavila da je pobjeda Šerifa nad Realom najveće iznenađenje u historiji Lige prvaka.

Ova kompanija je uvela rangiranje najboljih klubova na kontinentu na osnovu spomenutog indeksa, a uoči utakmice skoro da i nije davala šanse moldavskom prvaku. Svega 1,4 posto šansi.  Prema rang listi "Euro Club" indeksa, Real je zauzimao treće mjesto, odmah iza Bajern Minhena i Mančester sitija, dok je Šerif bio tek 175. tim Evrope.

Nakon Šerifa, najveća iznenađenja režirali su Seltik protiv Barcelone, Atalanta protiv Liverpula, Ajaks protiv Reala, Lion protiv Mančester sitija, Ajaks protiv Juventusa, Bate Borisov protiv Lila, te ponovo Lion kada se nasuprot francuskog tima našao Mančester siti. Među deset najvećih iznenađenja su još pobjede Bazela nad Čelzijem, kao i Mančester junajteda nad Juventusom 2018. godine, kada je "Crvene đavole" predvodio Žoze Murinjo (Jose Mourinho).

Zanimljivo da u top 10 iznenađenja nema pobjede Crvene zvezde nad Liverpulom 2018. godine. Te sezone "Redsi" su osvojili Ligu prvaka, šestu u svojoj historiji.


TOP 10 iznenađenja. SCREENSHOT

Kada je riječ o poretku klubova prema "Euro Club" indeksu, najbolje plasirani tim iz Bosne i Hercegovine je Zrinjski koji zauzima 257. mjesto, Sarajevo je 304., Borac 330., Tuzla City 344, Široki Brijeg 351., dok je Velež 354. tim Evrope. Željezničar je zauzeo 396. poziciju. Od klubova iz regiona Crvena zvezda ima najbolji rang. Beograđani su 54. klub u Evropi, a prati ih Dinamo Zagreb koji je na 63. mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.