DOM MLADIH SARAJEVO

Premijerno prikazan film o Ćiri Blaževiću: Emotivni dokumentarac „Nikad ispričana priča“ dirnuo gledaoce

Samo nekoliko dana poslije snimanja posljednjeg kadra filma nazvao me Ćiro i rekao da je teško bolestan, otkriva Topalbećirević

Piše: G. Šumar

30.9.2021

Isječci iz filma o treneru svih trenera - Avaz
Isječci iz filma o treneru svih trenera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U sklopu 10. međunarodnog sportskog simpozija sinoć je u sarajevskom Domu mladih premijerno prikazan dokumentarni film o legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću – „Nikad ispričana priča“, autora Sabahudina Topalbećirevića.

Dokumentarac o „treneru svih trenera“, kako karizmatičnog Travničanina nazivaju u Hrvatskoj, nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.

U izuzetno emotivnom dokumentarcu, koji je sve gledaoce na početku i kraju filma doveo do suza, govori 30 vrhunskih fudbalera – od naših reprezentativaca Edina Džeke, Miralema Pjanića, Elvira Rahimića... do „Vatrenih“ Davora Šukera, Roberta Jarnija, Aljoše Asanovića... Naravno, bilo je i izjava u Ćirinom stilu koje su sve nasmijale.

Film počinje sjećanjem na teško odrastanje u Travniku i sve surovosti Drugog svjetskog rata – od pogibije dva Ćirina brata, do siromaštva i bijede, ali i zvjezdanim trenucima u Švicarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Hrvatskoj, ali i BiH.

- Samo nekoliko dana poslije snimanja posljednjeg kadra filma, nazvao me Ćiro i rekao da je teško bolestan. To je stvarno nevjerovatno... Zbog toga Ćiro nije mogao biti s nama na svjetskoj premijeri njegovog dokumentarca - istakao je Topalbećirević, te dodao:

- Nakon filmova koje sam uradio s dvije legende, Draganom Džajićem i Ivicom Osimom, raditi s Ćirom bilo je kao „šlag na torti“.

Nažalost, Miroslav Ćiro Blažević nije mogao biti u Sarajevu, jer ga je, kako kaže, pogodila najteža bolest.

- Nadam se da ćemo se ponovo vidjeti na Baščaršiji. Mi Bosanci smo najbolji ljudi na svijetu - rekao je Ćiro koji se kroz suze zahvalio i poslao poljupce za Sarajevo.

Film o treneru svih trenera otvorio jubilarni 10. Simposar. FACEBOOK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.