KVALIFIKACIJE ZA SP

Ivajlo Petev za "Avaz": Moramo se skupiti i tako u Kazahstanu i Ukrajini biti još jači

Osim Krunića i Pjanića, u Kazahstanu ne mogu igrati Hadžikadunić i Sušić

Elvir Rahimić i Ivajlo Petev. NSBiH

Piše: G. Šumar

1.10.2021

Selektor naše fudbalske reprezentacije Ivajlo Petev (Ivaylo) poslao je dva nova poziva za kvalifikacione utakmice s Kazahstanom (9. oktobar, Nur Sultan) i Ukrajinom (12. oktobar, Lviv).


Igračka križaljka


- Pozvao sam Sanjina Prcića i Darija Đumića - rekao je selektor Petev u razgovoru za “Dnevni avaz”, da bi u večernjim satima Nogometni savez BiH to zvanično potvrdio.

Dva od tri-četiri naša najbolja igrača - Rade Krunić (Milan) i Miralem Pjanić (Bešiktaš) ne mogu nam pomoći u „odlučujućim“ kvalifikacionim utakmicama.

- Nažalost, tako je, ali ne možemo tu ništa promijeniti. Također, u Kazahstanu ne mogu računati ni na kartoniranog Dennisa Hadžikadunića, te  povrijeđenog Matea Sušića.

Šta je, tu je - moramo se skupiti i tako biti još jači. Nadam se da ćemo i bez njih u Astana areni odigrati najbolje što možemo i pobijediti. Vjerujem da ćemo pronaći najbolja rješenja kako bi njihov izostanak bio „nevidljiv“.

Ko će zamijeniti Krunića i Pjanića?

- Vidjet ćemo... Mi, prije svega, moramo pokazati jako zajedništvo, te kao ekipa izgledati jako ozbiljni.

Hoće li izostanak Krunića i Pjanića promijeniti našu taktiku i formaciju, odnosno da li ćemo opet napasti Kazahstance od prve minute?

- Neigranje Pjanića i Krunića je prilika za druge igrače, nadam se da će je iskoristiti na najbolji način. A na koji način ćemo igrati, to ćemo definitivno odlučiti tokom priprema. Često ponavljam, utakmica se može dobiti i u 1. i u 90. minuti. Bitan je naš pristup i da u svakom trenutku znamo šta svaki naš igrač radi na terenu.


Vremenska razlika


Dodatni problem za naš tim je što se u Kazahstanu igra na vještačkoj travi, a također, u Nur Sultanu će nas dočekati temperatura oko nule.

- Zbog toga i idemo na put dva dana ranije, u srijedu. Ovdje će temperature tokom priprema biti oko 25 stepeni, na suncu, a gore 0 ili u minusu. Također, vremenska razlika je četiri sata, ali odradit ćemo sve što treba da se što bolje adaptiramo.

Jeste li optimista?

- Ja sam uvijek optimista. Znamo šta trebamo uraditi u Kazahstanu da pobijedimo, zaključio je selektor Petev.


Molim Boga da ne bude novih povreda

- Sve je pripremljeno za operaciju Kazahstan, od plana i sistema rada, do svih ostalih detalja. Nadam se da će svi igrači, koje u ovom trenutku imamo, na raspolaganju doći zdravi nakon predstojećeg kola. Molim Boga za to - rekao je selektor Petev, koji je već danima u predstojećoj utakmici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.