KOŠARKA

Izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak: Uzbuđen sam što sam u Sarajevu iz mnogo razloga

Ono što smo vidjeli na Eurobasketu za košarkašice je vrhunac razvoja same ekipe, ali tako nešto je nagoviješteno još u kvalifikacijama

Teletović, Novak i Čolan. KSBiH

Piše: G. Š.

2.10.2021

Krema evropske košarke okupila se u Sarajevu, gdje je se održava Generalna skupština FIBA Evrope, u organizaciji Košarkaškog saveza BiH. 

- Uzbuđen sam što sam ovdje iz mnogo razloga, rekao je Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope za zvaničnu stranicu KSBiH, te dodao:

- Prije svega, naravno, zbog Generalne skupštine, ali i činjenice da je ovo zapravo prvi skup na kojem se svi susrećemo nakon dugo vremena. Većinu učesnika nisam vidio 20 mjeseci, zbog pandemije. Možete o svemu pričati virtualno, na online sastancima, ali i sami znate da to nije isto kao kada se uživo vidite.


Vrlo sam oprezan kada govorim o Covidu-19

Zašto ste se baš odlučili za Sarajevo kao domaćina?

- Košarkaški savez BiH je aplicirao da bude domaćin. Jednostavno smo odlučili. Želimo ići u Sarajevo, u Bosni i Hercegovinu. I zaista nam je drago što smo sada tu. Doduše, još uvijek smo u takozvanom balonu, ali korak po korak. Naravno da bi bilo lijepo izaći vani i uživati u gradu i ovdašnjoj kuhinji, ali siguran sam da će biti prilike kasnije, kada se slični događaji budu ovdje organizovali.

Kako komentarišete posljednje rezultate bh. košarkaških reprezentacija?

- Ono što smo vidjeli na Eurobasketu za košarkašice je vrhunac razvoja same ekipe, ali tako nešto je nagoviješteno još u kvalifikacijama. Ništa nije slučajno. Gledao sam i nekoliko utakmica BiH u Strazburu, posebno je bio zanimljiv meč protiv Hrvatske. Ako se sjećate, Hrvatska je vodila na poluvremenu, ali onda je u drugom poluvremenu zablistala ekipa BiH predvođena Džonkel Džons (Jonquel Jones). No, uspjeh BiH je svakako svojevrsna senzacija, niko vašu reprezentaciju nije vidio među prvih pet-šet na Eurobasketu. Sada kada sam to vidio, bio bih iznenađen ukoliko se vaša reprezentacija ne bi plasirala na Svjetsko prvenstvo. Mislim i da je veliki uspjeh postigla muška reprezentacija BiH plasmanom na Eurobasket naredne godine. Dakle, napredak je evidentan.

Svi se nadamo i da će u novembru, tokom kvalifikacija za EP, reprezentacija BiH konačno igrati pred publikom na tribinama…

- Vrlo sam oprezan kada govorim o Covidu-19. Mislim da to još uvijek nije prošlost, nažalost. Međutim, stvari trenutno djeluju obećavajuće. Naučili smo živjeti uz virus i ponašati se u skladu sa novim okolnostima. Svakako očekujem da se novembarske utakmice igraju pred publikom.

Kako dosada ocjenjujete svoje domaćine i organizaciju Generalne skupštine FIBA Europe u Sarajevu?

- Za nas je ovo veliki događaj, a pogotovo za KSBiH kao domaćina Skupštine. Zasada je sve veoma dobro organizovano, veoma smo zadovoljni. Jučer  smo imali sastanak "Boarda", a sjednica Skupštine zakazana je za danas (subota - op.a.). Raspravljat ćemo o nekim važnim temama, pogotovo onim koje se tiču organizacije takmičenja za mlade reprezentacije. Ne smijemo dozvoliti da još jedno ljeto bude izgubljeno za omladinske kategorije.

Koliko ste zadovoljni organizacijom takozvanih “balona” tokom proteklih kvalifikacija ovdje u BiH?


KSBiH je uradio veliki posao

- Veoma. Jako dobro je sve bilo organizovano, imali smo izuzetno pozitivan ‘feedback’ od svih nacionalnih saveza čije su reprezentacije ovdje bili gosti. Posebno nam je drago što je BiH, kao država koja ipak ne pripada kategoriji najvećih zemalja, na tako kvalitetan način odgovorila na sve izazove koje podrazumjeva organizacija takmičenja u specifičnim okolnostima. KSBiH je uradio veliki posao.

Takmičenja u tim covid-okolnostima tek su jedan od problema evropske košarke, koji je na koncu uspješno riješen. Problem koji je konstantan tiče se ne baš kvalitetnih odnosa između FIBA i Eurolige. Možemo li u budućnosti očekivati bolje vijesti po ovom pitanju?

- Snažno vjerujem da ćemo u predstojećem periodu pronaći rješenje za, kako bih to nazvao, koegzistenciju. Euroliga je jako takmičenje, sa kvalitetnim timovima i toga smo apsolutno svjesni. Ali također očekujemo i da nacionalni savezi budu poštovani. Vjerujemo da ima mjesta za sve. Želimo da najbolji igrači igraju za evropske reprezentacije. Uskoro bismo ponovo trebali sjesti i diskutovati na ovu temu. Lično vjerujem da se sve možemo dogovoriti u interesu zajedničkog napretka.

Kako gledate na regionalne lige, poput ABA?

- Mi u FIBA razumijemo da određena zajednička takmičenja imaju smisla u nekim regionima. Pogotovo po pitanju razvoja igrača. Nikad se nismo tome protivili. Ali, nacionalni savezi moraju biti uključeni, pogotovo po pitanju rasporeda utakmica i dozvola za igrače. Imamo nekoliko regionalnih takmičenja u Evropi i to je sasvim OK, međutim smatram i da bi u tim takmičenjima uvijek trebalo biti mjesta za nacionalne prvake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.