NOGOMET U GENIMA

Filmska priča o četiri brata Ćuić iz hercegovačkog sela Brišnik: Ista kuća, a dvije reprezentacije

Stariji brat Mario Čuić debitirao je za Hajduk u junu prošle godine kod Igora Tudora, a samo mjesec dana nakon premijere ušao je historiju s dva pogotka u pobjedničkom derbiju na Maksimiru (3:2)

Nogometna porodica Čuić. Privatni album

G. Š. / SN

2.10.2021

Filip Čuić, 18-godišnji napadač juniora Hajduka, bljesnuo je u Skopju, na stadionu Petar Miloševski podsjetio je još jednom kakvi igrači dolaze iz njegove porodice. Naime, stariji brat Mario Čuić debitirao je za Hajduk u junu prošle godine kod Igora Tudora, a samo mjesec dana nakon premijere ušao je historiju s dva pogotka u pobjedničkom derbiju na Maksimiru (3:2). Prvi poslije 36 godina i Bake Sliškovića. Filip Čuić ostat će upamćen kao prvi strijelac za Hajduk u debitantskom nastupu "Bijelih" u kvalifikacijama za Ligu prvaka mladih.


Mogućnost izbora

- Gledali smo utakmicu u Skoplju, ovo je Filipovo vrijeme - poručila je njegova majka Ivana za "Sportske novosti". 

Ali, zanimljiva su braća i po još jednom detalju. Naime, obojica su reprezentativci, ali s pozivima različitih državnih selekcija. Kao i mnogi Hrvati s prostora BiH, tako i Čujići imaju mogućnost izbora. Dolaze iz Brišnika, sela na magistralnom putu Tomislavgrad - Posušje, ali najstariji brat Mario rođen je u Splitu i igrač je Hrvatske U-21. Dvije godine mlađi Filip rođen je u Splitu, no nedavno je dobio prvi poziv selektora U-19 reprezentacije BiH, Ivice Barbarića, za prijateljske utakmice sljedeće sedmice protiv Srbije u Staroj Pazovi, odnosno, Bačkoj Topoli. Zato su pogotke mlađeg Čuića u Skoplju slavili ne samo navijači Hajduka, već i mediji iz BiH s naslovima “novopečeni reprezentativac zabio za Hajduk”.

Mario Čuić (20) počeo je igrati za hrvatsku reprezentaciju U-17 Petra Krpana gdje je skupio 10 nastupa, potom je upisao šest nastupa za U-19 kod Josipa Šimunića, a naposljetku je zabilježio i jednu utakmicu kod Bišćana. U Hajduku ima ove sezone četiri nastupa, tri ulaska s klupe i jednu utakmicu u ulozi startera.


Otac bivši sudija

Mario je vezni sa ofenzivnim sklonostima, a Filip (18) je golgeter. Pet je pogodaka zabio Bjelovaru na početku Prve juniorske HNL ovog ljeta, a ukupno je sa sedam zgoditaka najbolji strijelac Hajduka u svom uzrastu. Interesantno je da je i Mario bio prvi strijelac juniora Hajduka s 12 pogodaka kada ga je Tudor u sezoni 2019./20. s 19 godina uzeo u prvu momčad.

Ali, to nije sve od Čuića jer u porodici iz Brišnika još su dva sina. Toma je 12-godišnjak, a David ima 11 godina. Obojica su veznjaci, a kao i starija braća temeljnu nogometnu naobrazbu prolaze u HNK Tomislav. Četiri sina i kćer Karmen u porodici su Ivane i Tomislava Čuića, nekada sudije sa bh. premijerligaških terena.

- Sudio sam u prvoligaškoj konkurenciji 14 godina - rekao je tata Čuić u jednom od razgovora još kada je Mario upisivao prve minute kod Tudora prije 16 mjeseci.

Mario je prvi došao u Hajduk, sa 14 godina je iz HNK Tomislava preselio na Poljud. Prvi trening obavio je s Vikom Lalićem koji je procijenio “mali mora ostati”. Tako je Mario stigao u Hajduk, a nedugo potom za sobom je povukao i brata Filipa. Nogomet je Čuićima u genima, golovi također.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.