PROSLAVIO 40. ROĐENDAN

Zlatan Ibrahimović: Balkanski mangup koji je pokupio sav fudbalski talenat ovog svijeta

Od dječaka koji je krao bicikla i driblao svoje vršnjake do besvijesti Ibrahimović je dostigao visinu fudbalske ikone među mlađim generacijama

Piše: M. Kadić

3.10.2021

Prve korake napravio u Malmeu - Avaz
U Ajaksu zadivio fudbalski svijet - Avaz
Transfer u Juventus je prvi veliki korak - Avaz
U Inter došao s velikim stilom - Avaz
Neslavna epizoda u Barceloni, ali je nastavio još jače - Avaz
+5

Vjerovatno bi kompletno izdanje nekog dnevnog lista bilo premalo da se opiše život, i to onaj najzanimljiviji, uži dio, fudbalske ikone i jednog od najboljih i najkarizmatičnijih fudbalera koji su ikada kročili ovom planetom, Zlatana Ibrahimovića.

Danas je Zlatan proslavio 40. rođendan, u njegovom klubu Milanu dočekala ga je ogromna torta i kompletan tim Rosonera i svi jedva čekaju Zlatanov oporavak od povrede Ahilove tetive kako bi ponovo uživali u majstorijama ovog asa.

Istina, ni Zlatan, koliko god sam sebi davao nadimak "bog", nije vječan, a njegovo tijelo sve se teže oporavlja od povreda. Ali, da je iznad većine običnih smrtnika, to je definitivno. Jer, pored strašne statistike koja ga prati i silnih rekorda, nevjerovatan je broj oporavaka ovog neuništivog velikog profesionalca.

Dovoljno je nabrojati samo one koje su držale dalje od terena 30 i više dana, a kad se tome doda isti broj oporavaka, mnogi se pitaju otkud ovom Šveđaninu bosansko-hrvatskih korijena tolika volja i motiv za konstantnim povratkom, bilo da je igrao u dresu Malmoa, Ajaksa, Juventusa, Milana, Barcelone, Mančester junajteda, PSG-a...

A kad već nabrajamo sve silne klubove za koje je Zlatan igrao, nemoguće je ne spomenuti jednog čovjeka - njegovog kontroverznog agenta Minu Raiolu, čovjeka koji mu, koliko god ga mnogi ne voljeli, završavao transfere iz snova.

Prvu veću pauzu je imao 2008. u Interu kada je zbog povrede koljena pauzirao skoro mjesec. Potom se 2014. desila povreda mišića, dva puta, a te godine zbog toga nije igrao ukupno dva mjeseca. Potom su uslijedili prvi ozbiljniji problemi  s koljenom 2015. (skoro mjesec pauzirao), da bi u aprilu 2017. povrijedio ligamente zbog kojih je u Junajtedu van terena bio tačno 210 dana. Ponovo se u Engleskoj povrijedio krajem 2017. (koljeno) i pauzirao je skoro cijelu zimu.

Nekoliko puta je proglašavan najboljim igračem Švedske. Agencije

Želio odustati od fudbala, ali...

Nakon odlaska u LA Galaksi doživio je povredu Ahilove tetive 2019. i pauzirao 30-ak dana, a po povratku u Milan 2020. Ibru muče konstantne povrede i pauze od po nekoliko sedmica, da bi se u maju ove godine teže povrijedio (ponovo koljeno) i nakon operacije pauzirao sve do početka septembra. Nakratko se bio oporavio nedavno, ali je osjetio bolove u Ahilovoj tetivi i trenutno pauzira.

Od prvih dana dok je jurio loptu po ulicama Rosengarda, predgrađa Malmoa, tada kao dječak od šest - sedam godina, Ibrahimović je pokazivao znakove mladog mangupa koji se nije plašio ničega i koji je u krvi nosio nevjerovatan fudbalski talenat koji je samo trebalo da neko iskristališe.

Dok je još bio dijete, u imigrantskom naselju Malmoa, na jugu Švedske, krao je bicikle, o čemu je pričao i u svojoj knjizi "Ja sam Zlatan" gdje je naveo kako je "uživao u tome i kako nije krao kako bi na njima zarađivao nego čisto iz zabave i zbog adranealina".

Brak njegove majke Jurke i oca Šefika, nekadašnjeg folk pjevača nije dugo potrajao, a da ne bi morao trpiti sve stresove koje jedan takav brak donosi u kući, Zlatan je vrijeme provodio s loptom. Inače, Zlatan ima još tri sestre i brata, dok mu je jedan brat preminuo.

I tako je počeo da igra naizmjenično za juniorske klubove Malmoa BI i FBK Balkan, ali i za BK Flag, a jednom je izjavio kako je njegov klub Balkan jednom gubio s 4:0 na poluvremenu, a onda je on ušao kao zamjena i postigao osam pogodaka.

Ubrzo je Ibrahimović postajao sve zreliji igrač, a u dobi od 15 godina je želio okončati fudbalsku karijeru kako bi radio na dokovima Malmoa, ali ga je njegov trener nagovorio da nastavi igrati.

Ostalo je historija.

Najbolji potez koji je Ibrahimović napravio bio je odlazak u Ajaks - raj za talentovane fudbalere, pogotovo u to vrijeme.

Zadržao je Ibrahimović svoju dozu balkanskog mentaliteta u glavi, mangupluka sa ulice gdje se nije plašio nikoga, a sve to je uspio da pomiješa sa talentom koji nije poznavao granice. To su u Ajaksu ubrzo prepoznali, a navijači su ga obožavali.

Ostao je zauvijek upamćen njegov dribling sa jedne od utakmica Ajaksa, kada je Ibra promiješao pola tima Brede i postigao gol. Nije ni čudo kada mu je idol bio Brazilac Ronaldo, čije je poteze upisao kao spužva. 

Prije nego nastavimo dalje, treba istaći da je kao dječak volio borilačke vještine. Neke od pokreta koje je usavršio trenirajući tekvando primijenio je i u fudbalu, a neki od poteza završavali su nevjerovatnim golovima u njegovoj karijeri, pogotovo u Italiji, ali i u reprezentaciji Švedske.

Nakon Ajaksa igrao je od 2004. u Seriji A za Juventus gdje je također ostvario nevjerovatne cifre kad je statistika u pitanju. 

Već 2006. godine Zlatan prelazi u redove najljućeg Juventusovog rivala Intera gdje je nastavio da pravi smiješnim tada najjače odbrane u nekoj od liga "petice".

Briljirao u PSG-u

Potom je od 2009. igrao za Barcelonu gdje se nije slagao sa tadašnjim trenerom Pepom Gvardiolom (Guardiola) i sistemom koji tamo vlada, a u kojem se sve u klubu, još tada, kretalo oko Mesija i njegovih potreba na terenu.

"U prvih sedam utakmica u Primeri, zabio sam sedam golova. Hodao sam po oblacima i uživao u ostvarenju dječačkog sna, kada mi je Mesi sve pokvario. Došao je Gvardioli i tražio da ga se s krila prebaci na moju poziciju u sredini i Pep ga je poslušao. Tada je moja karijera u Barci stala", napisao je Zlatan u svojoj knjizi.

Potom je Ibra krajem 2010. preselio u Milan (posudba), gdje je svoju prvu i dosta uspješnu epizodu s "Rosonerima" odradio do 2012. kada je prešao u PSG, gdje je također ostavio neizbrisiv trag.

Ibrahimović je svojoj zadnjoj sezoni, 2016. u Parizu zabio 38 golova (ukupno 154 otkako je stigao u PSG 2012) iz Milana za 20 miliona eura i tako se na sjajan način oprostio od kluba.

Ibrahimović sa agentom Raiolom. Arhiv

Zatim je 2016. uslijedio prelazak u Mančester junajted, gdje je poslije doživio neugodnu povredu, ali je i pored nje uspio da osvaja trofeje.

Kad su svi mislili da će otići, u oktobru 2017. Ibrahimović je potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Junajtedom.

Ostao je na Old Trafordu do 2018. i zaputio se preko "bare" u SAD, gdje je potpisao za Los Anđeles Galaksi gdje je držao prave lekcije fudbala tamošnjim fudbalerima iznad čijeg je nivoa daleko bio Ibra.

A onda se 2020. Zlatan vratio u Italiju, u Milan, i može se reći da se preporodio ako se izuzmu povrede koje su ga dočekale na "San Siru".

Naslovi prvaka u nekoliko liga

Statistika Zlatana Ibrahimovića je posebna priča.

Gdje god je igrao kad se radi o najjačim evropskim ligama, osvajao je trofeje.

Četiri puta bio je prvak Italije (s Milanom jednom i sa Interom tri puta), četiri puta s PSG-om, jednom s Barcelonom, dva puta s Ajaksom, a tu su još mnogi državni Kupovi i ostali trofeji. 

Zlatan je bio pet puta najbolji strijelac u ligama "petice", i to dva puta u Seriji A i tri puta u Ligi 1, nagradu "Fifa Puškaš" osvojio je 2013, a 2007. proglašen je najboljim igračem godine. Više od 100 golova postigao je u Seriji A i Ligi 1.

Za Švedsku je zabio 62 gola, a čak 12 puta bio je proglašen švedskim fudbalerom godine. Nevjerovatno zvuči podatak da Ibrahimović nikad nije osvojio Ligu prvaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.