NOVA STUDIJA

CIES objavio listu najskupljih timova u Evropi, predvode je mančesterski rivali

Engleski Premieršip je ubjedljivo najvrijednija liga Starog kontinenta

E. Ćosić

Gvardiola i Solskjer raspolažu najvrijednijim timovima u Evropi

Foto: TWITTER


CIES, fudbalski obzervatorij koji analizira igrače i fudbalske timove, donio je novu studij prema kojem je rangirao svih 98 klubova iz Premijeršipa, La Lige, Serije A, Bundeslige i francuske Lige 1 po trenutnoj vrijednosti igrača na tržištu.

Prema tome istraživanju, mančesterski rivali, Siti i Junajted, su najskuplji timovi u Evropi. Mančester siti vrijedi 1.09 milijardi funti, a tik iza je Junajted čija se vrijednost procijenjuje na 1.04 milijardi. Na trećem mjestu je još jedna član Premijeršipa, tim Čelzija koji vrijedi 809 miliona.

Zanimljivo da je na četvrtom mjestu Barcelona sa vrijednošću od 766 miliona. Slijede još Bajern Minhen (761), Liverpul (742), Real Madrid (723), PSG (691), Borusija Dortmund (587) i Atletiko Madrid koji je zatvorio krug od deset najvrijednijih klubova sa vrijednošču od 566 miliona.

Kada se govori o ligama, najvrijedniji je Premijeršip čija se vrijednost procijenjuje na 7.6 milijardi funti. Slijedi La Liga (4.5), Bundesliga (3.9), Serija A (3.8), te francuska Liga (2.9 milijardi funti).

NA VRH

Podijeli članak na