KVALIFIKACIJE ZA SP

Ermedin Demirović za "Avaz": Specifični uvjeti ne smiju biti prepreka za pobjedu

Drago mi je što sam opet tu, u ekipi, da je sve OK, te da je sve štimalo i u prethodnim utakmicama kada sam igrao. Mogao sam da pokažem bar „malo“ šta znam.

Demirović: Imamo dosta dobrih i mlađih igrača koji sada imaju šansu da se dokažu. NSBiH

Piše: G. Šumar

6.10.2021

Naš reprezentativni napadač iz njemačkog Frajburga Ermedin Demirović (23) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je subotnju kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine protiv Kazahstana u Nur Sultanu (15 sati).


Adut “Zmajeva”

- Drago mi je što sam opet tu, u ekipi, da je sve OK, te da je sve štimalo i u prethodnim utakmicama kada sam igrao. Mogao sam da pokažem bar „malo“ šta znam. Naravno, može to i još bolje - rekao je adut našeg državnog tima u predstojećim, možda i odlučujućim duelima za plasman na Mundijal u Kataru, ali i jedan od predvodnika nove generacije naših najboljih fudbalera. Utakmica u Kazahstanu će nam puno toga pokazati, razjasniti.

Naš tim će u Nur Sultanu biti bez pet-šest startera – od Miralema Pjanića, Radeta Krunića... do Dennisa Hadžikadunića.

- Fale nam top-igrači i zbog toga sada, kao ekipa, moramo biti još jači. Mislim da imamo dosta dobrih i mlađih igrača koji sada imaju šansu da se dokažu.

Naravno, oni moraju ići do svog maksimuma kako bi sve bilo kako treba, odnosno da izvučemo tri boda u Kazahstanu - optimista je Demirović, koji u svakoj utakmici ostavlja „srce na terenu“.

- Tako će biti i u subotu u Nur Sultanu. Uvijek polazam od sebe, u svakoj utakmici dajem sve od sebe... Tako treba razmišljati svaki igrač.

Utakmica u Kazahstanu će se odigrati u specifičnim uvjetima – od vremenske razlike, temperature oko nule ili u minusu, do vještačke trave.

- Spremni smo na sve to... Kazahstanci su možda više navikli na te uvjete, znamo da će biti teško, ali znamo šta nam je cilj. Idemo u Kazahstan da damo sve od sebe i pobijedimo. Ni zima, ni umjetna trava... ne smije nam biti prepreka. Zbog toga ćemo ranije i otputovati u Kazahstan (danas – op. a.), da se aklimatiziramo... Možda će nam biti malo teže na početku, ali ja sam optimista. Pokušat ćemo igrati opet igrati svoju igru, to znamo - ističe naš napadač.


Ermedin Demirović. NSBiH

Vještačka podloga

Dok je igrao za Sent Galen u Švicarskoj, „često“ je igrao na umjetnoj travi.

- Jang Bojs je domaćin na umjetnoj podlozi... Također, čuo sam da je u Kazahstanu dobra umjetna trava – ima i tu razlika. U Astana areni lopta ide dobro, može se igrati - konstatira Demirović.

Ipak, Mančester junajted se nedavno „izgubio“ na umjetnoj travi u Bernu – 2:1 (Liga prvaka) .

- Da, drugačije je igrati na njoj kada se navikneš na prirodnu travu ili hibrid. Zbog toga je važno što ćemo svi u Kazahstanu odraditi tri treninga na toj umjetnoj podlozi. Vjerujem da će to biti OK - zaključio je Demirović

Povratak među startere

Demirović je u ovoj sezoni odigrao sedam utakmica za Frajburg, ali ima manju minutažu nego prethodne sezone.

- Pobjeđujemo, ide ekipi – u dobrom smo „laufu“, tako da je teško očekivati da trener nešto mijenja. No, tu sam, dajem sve od sebe kad dobijem šansu da igram. Nadam se da ću uskoro ponovo biti starter - rekao je Ermedin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.