MEĐUNARODNA ISTRAGA

Pandorini papiri otkrili i Manćinijevo bogatstvo

Selektor Italije vlasnik kompanije u poreznoj oazi na Britanskim Djevičanskim otocima

Viali i Manćini. TWITTER

E. Ćosić

7.10.2021

"Pandorini papiri", međunarodna istraga, razotkrili su mnoge političare koji su imali skrivenu imovinu, međutim isplivalo je i nekoliko imena iz svijeta fudbala.

Prvo se otkrilo skriveno bogatstvo Pepa Gvardiole (Guardiola), a sada je na red došao selektor evropskog prvaka Italije Roberto Manćini (Mancini)

List "L'Espresso" objavio je kako je Manćini u dokumentima naveden kao dioničar "Bastian Asset Holdings" koje ima sjedište u poreznoj oazi na Britanskim Djevičanskim otocima. Pored Manćinija, otkriven je i šef delegacije Italije na minulom Evropskom prvenstvu Đanluka Viali (Gianluca Vialli). On je vlasnik druge kompanije "Crewborn Holdings", koja je također registrovana na Britanskim Djevičanskim otocima, ostrvskoj državi koju političari, tajkuni i kriminalci koriste da skrivaju imovinu.

Brojni detalji izlaze iz Pandorinih papira o aktivnostima dvojice bivših igrača, koji su već bili saigrači u italijanskom prvaku iz 1991. godine Sampdoriji.

Prema navodima "L'Espressa", Manćinijeva kompanija posjedovala je avion, a Viali, koji je inače i britanski državljanin već dugi niz godina, svoju je kompaniju koristio za upravljanje nizom kredita italijanskim firmama.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.