KOŠARKA

Amer Čolan za "Avaz": Spasojević i Kovačević blokiraju sve odluke

Start Prvenstva BiH najavljen za 16. oktobar

Čolan: Ne znam kako Igokea igra ABA ligu, jer mi nismo ništa ovjerili. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

8.10.2021

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine najavljen je start prvenstva za 16. oktobar, nakon žrijeba koji je obavljen u utorak. Iz klubova koji su ranije izbačeni iz lige – Borac, Igokea i Spars, osporavaju tu odluku ističući da još nema odluke Upravnog odbora KSBiH. Tim povodom potražili smo tumačenje od generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana.


Rok 72 sata

- Odluka UO, i od ranijih godina, je da se od ove sezone treba igrati Liga 16 i po rotaciji komesara prvenstva ono pripada kancelariji članice Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. To znači da je prema kalendaru takmičenja oktobar početak sljedeće sezone. Dakle odluka o Ligi 16 stoji, s tim da su ove godine iz ovog ranga izbačeni Igokea, Borac i Spars, klubovi koji su prošle sezone poslali dopis da ne žele igrati prvenstvo BiH – govori Čolan.

Na žrijebu parova bili su predstavnici pet klubova.

- Pored toga smo dobili mailove iz Mladosti i Leotara da oni žele igrati, ali da su spriječeni doći. Također, telefonski smo dobili informaciju iz Bratunca i Radnika da će i oni učestvovati – pojašnjava generalni sekretar KSBiH.

Ove informacije su iz KSBiH poslali i klubovima koji su izbačeni iz lige.

- Uz to smo naveli da ukoliko UO u roku od 72 sata prije početka prvenstva donese novu odluku i odobri im se učešće u prvenstvu, oni će igrati. Poziv je upućen i Upravnom odboru da se još jednom sastanu i probaju riješiti ovu situaciju, odnosno donesu odluke koje bi bile valjane za ova tri kluba koja su izbačena iz prvenstva. Dakle, odluka komesara iz prošle godine je na snazi, nije poništena, niti je neko stavio van snage, sve dok UO ne donese novu – napominje Čolan.

Start prvenstva najavljen za 16. oktobar. Agencije

Blokada Saveza

Kompletna situacija djeluje je zamršena i odvela je do dvije odgode prvenstva, koje je trebalo startati prvo 2. oktobra, pa onda i 9. oktobra, a sad kao da je upitan i treći termin.

- Nisu stvari zamršene, nego se radi o interesu pojedinaca i dva kluba koji blokiraju cijeli Savez. To su predsjednik Igokee i KSBiH Boris Spasojević, te tim menadžer Igokee, odnosno član UOKSBiH Siniša Kovačević. Ta dva člana blokiraju cijelu situaciju i odluke UO – izjavio je Čolan.

Klubovi izbačeni iz lige imaju priliku na kompromisno rješenje gdje bi umjesto vremenske kazne platili novčanu od samo 3.000 KM i mogli bi učestvovati u prvenstvu.

- Sve im je dozvoljeno, međutim, oni to ne žele. Oni žele da ponište prvenstvo, odnosno da Široki ne bude prvak. To je nemoguće jer oni su ti koji nisu došli na Final Four – kaže Čolan.

U svemu tome Igokea, ipak, igra ABA ligu i Ligu prvaka.

- Spasojević je bez odobrenja UO i ostalih potpredsjednika poslao mail FIBA-i i Ligi prvaka da mi kao Savez imamo tehničkih problema i da ne možemo da registriramo igrače, što nije tačno. Mi možemo registrirati igrače, ali nemamo odluke UO za to. Oni su na taj način dobili šta su htjeli, odnosno da Igokea igra Ligu prvaka. Spasojević to nije mogao poslati bez Mirze Teletovića i Dalibora Miloša. Ali o tome će dalje raspravljati UO. Od ABA lige nismo dobili nikakve zahtjeve za registraciju igrača. Oni igraju i tu ligu, a kako je igraju, mi zaista ne znamo jer ništa nismo ovjerili – zaključio je Čolan.

Taoci Igokee

U četvrtak su se očekivali i zaključci iz Košarkaškog saveza RS koji je imao sastanak vezano za kompletnu situaciju.

- Mi moramo krenuti s takmičenjem, klubovi su već dugo u pripremi. KSRS je prije mjesec i po dana poslao dopis kojim je zabranio svojim klubovima da učestvuju u radu pa se postavlja pitanje kako to da Igokea može sve igrati i da se taj dopis ne odnosi na njih, a odnosi se na sve ostale klubove. Jedan klub može sve, a ostali su taoci jednog kluba - rekao je Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.