KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska zakomplikovala svoju sudbinu, Turska došla do pobjede u 99. minuti

Mnogo uzbuđenja u utakmicama odigranim u večernjem terminu

"Vatreni" dva puta gubili. ARHIV

E. Ćosić

11.10.2021

U večernjem terminu su širom Evrope igrane utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje se igra u Kataru. Najviše pažnje privukao je meč u Osijeku gdje je Hrvatska remizirala sa Slovačkom (2:2). 

"Vatreni" su se dva puta vraćali iz zaostatka, a onda proslavili gol Nikole Vlašića za preokret, međutim njega je poništio VAR. Tako su reprezentativci Hrvatske zakomplikovali svoju sudbinu, jer dva kola prije kraja kvalifikacija imaju dva boda manje od Rusije koja je kao gost bila bolja od Slovenije (2:1).

Slovačka je povela u 20. minuti kada je Ivan Šranc (Schranz) iskoristio asistenciju Mareka Hamšika i pogodio za hladan tuš u Gradskom vrtu. "Vatrenima" je za poravnanje trebalo pet minuta, a pogodio je Andrej Kramarić, kojem je to bio prvi gol za državni tim nakon godinu dana. 

Međutim, u samom finišu prvog dijela novi šok za domaćina, pošto je Lukas Haraslin matirao Dominika Livakovića. Mijenjao je Zlatko Dalić, tražio fudbalere koji mogu promijeniti stvari na Gradskom vrtu, a onda je u 71. minuti Luka Modrić sjajno pogodio iz slobodnog udarca za 2:2. 

Hrvatska je u 83. minuti proslavila gol Nikole Vlašića, ali ga je poništio VAR. "Vatreni" su sada drugi tim grupe H sa 17 osvojenih bodova, dva više ima Rusija. Hrvatska do kraja kvalifikacija ima gostovanje Malti, te domaću utakmicu protiv Rusije.

I u grupi G je viđeno mnogo uzbuđenja. Nizozemska nije imala milosti prema Gibraltaru koji je ispratila sa šest golova. Pogađali su Virdžil Van Dajk (Virgil Van Dijk), dva puta Memfis Depaj (Memphis Depay) koji je promašio jedan od svoja dva penala večeras, Denzel Damfris (Dumfries), Arnaut Danjuma i Donijel Malen (Donyell). 

U istoj grupi Turska je do pobjede i preokreta nad Latvijom (2:1) došla u 99. minuti preko Buraka Jilmaza (Yilmaz). Latvijci su poveli u 70. minuti nakon nespretne reakcije Meriha Demirala koji je pogodio vlastitu mrežu. Turska je do poravnanja stigla u 76. minuti kada je Serdar Dursun pogodio, a onda je Jilmaz u 9. minuti sudijske nadoknade bio siguran s penala.


Svi rezultati večeras: 

Hrvatska - Slovačka 2:2

Slovenija - Rusija 1:2

Nizozemska - Gibraltar 6:0

Latvija - Turska 1:2

Sjeverna Makedonija - Njemačka 0:4

Island - Lihtenštajn 4:0

Estonija - Vels 0:1

Bjelorusija - Češka 0:2

Norveška - Crna Gora 2:0

Rumunija - Armenija 1:0

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.