PONOVO LIČIMO NA TIM

Vule Trivunović za "Avaz": "Zmajevi" su postali opasna grupa igrača koja se ne boji nikoga

Činjenica da šokantan gol u Zenici za 2:2 u duelu BiH i Kazahstana, primljen u samom finišu, nije mnogo utjecao na naše igrače, mnogo nam govori, smatra bivši reprezentativac

Trivunović je i sam bio nekada reprezentativac BiH. Društvene mreže

Piše: M. Kadić

13.10.2021

Izabranici selektora Ivajla Peteva (Ivaylo) odigrali su na gostovanju u Ukrajini s domaćom selekcijom neriješeno (1:1), u okviru kvalifikacija za SP u Kataru 2022, te tako pružili još jednu odličnu partiju nakon vrijedne pobjede u Kazahstanu (0:2) i osvajanja boda protiv svjetskih prvaka Francuza (1:1).

Igrom naše fudbalske A selekcije pozitivno su iznenađeni svi, navijači, stručnjaci i ostali fudbalski radnici u našoj zemlji i šire, a najviše onaj dio njih koji je donedavno žestoko protestvovao protiv dolaska Peteva na mjesto selektora.

Poslije dugo vremena "Zmajevi" imaju "glavu i rep", imaju igru koja liči na nešto, i što je možda najvažnije, izuzetno su mentalno stabilni i prepuni samopouzdanja.

Dueli sa svjetskim prvacima

Sa ovim se slaže i nekadašnji reprezentativac BiH, a danas trener, Vule Trivunović (38), nekad sjajni defanzivac koji je nosio dresove, između ostalih, Borca, Sarajeva, Krakovije, Kimkija.. .

U razgovoru za portal "Avaza", Trivunović nije krio oduševljenje onim što je vidio u sinoćnjem meču.

- Odnos igrača prema dresu reprezentacije nikad nisam ni dovodio u pitanje. Ono što skreće pažnju jeste to da sad imamo situaciju da se nakon jedne serije loših rezultata u međuvremenu oformila grupa igrača s novim selektorom, na čelu sa starosjediocima Džekom, Pjanićem i drugima, grupa koja može da se ravnopravno nosi s bilo kojim protivnikom. Dvije utakmice koje smo u ovom ciklusu odigrali sa svjetskim prvacima i osvajačima Lige nacija, Francuzima, pokazale su mnogo, barem što se mene tiče, i tu se već moglo nagovjestiti da se radi o ozbiljnoj grupi momaka. Bili smo ravnopravan protivnik u oba ta meča. Imamo kvalitetnu reprezentaciju, iako smo u tranziciji, govori Trivunović.

Činjenica da šokantan gol u Zenici za 2:2 u duelu BiH i Kazahstana, primljen u samom finišu, nije mnogo utjecao na "Zmajeve", govori mnogo, smatra Vule.

- Ta utakmica i one naredne odigrane, desile su se u nepunih mjesec dana, dakle reprezentativci BiH su ostali pribrani i to nije utjecalo na njih. I uz to su još pobijedili. A nakon sinoćnje utakmice, ja smatram da smo mi ti koji treba da žalimo za pobjedom, ističe naš sagovornik.

Brz povratak nakon gola

Igra s dva napadača pun je pogodak selektora Peteva, smatra Trivunović.

- Svaku utakmicu sad ulazimo odvažni i to je to što nekako privlači ljude. U svaku utakmicu ulazimo da se nadigravamo. I to je nešto novo. I uopšte nam nije važno ko je na drugoj strani. Imamo individualan kvalitet uz odličnu timsku igru. Ali, naravno, ne smijemo sad poletiti. Neće nam nimalo biti lako, bez obzira na ove sad igre i rezultate, ne smije nam se desiti ono što se balkanskim ekipama vrlo često dešava, ekipa mora ostati prizemljena pred preostale mečeve sa Finskom i Ukrajinom, naglašava mladi bh. stručnjak, te dodaje:

- Ipak, ja ne sumnjam da će se tako nešto desiti našim igračima, svi oni dolaze iz ozbiljnih klubova gdje su već pripremljeni psihički i gdje se normalno gleda na poraz kao i na pobjedu. To su profesionalci iz inostranih liga i kvalitetnih ekipa. Najvažnije je znati da utakmica ne traje do onog trenutka kad smo postigli ili primili gol, nego onoliko koliko sudija dopusti. To su naši igrači shvatili, i evo imamo situaciju da su sinoć, nakon primljenog gola, polako i sigurno igrači izašli iz tog šoka i preuzeli inicijativu na terenu u nastavku. Definitivno imamo budućnost, zaključio je Vule Trivunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.