VIJEST POTVRDIO KLUB

Fudbaleru Burmuta i reprezentacije Velsa dijagnosticiran rak limfnih žlijezda

Doktori su optimistični jer smatraju da se bolest otkrila na vrijeme i da se Bruks može oporaviti

Bruks: Pretrage pronašle bolest drugog stadija. TWITTER

E. Ćosić

13.10.2021

Fudbaleru Burmuta i reprezentativcu Velsa 24-godišnjem Dejvidu Bruksu (David Brooks) dijagnosticiran je Hodgkinov limfom, vrsta raka koja napada limfne žlijezde. Tu vijest je objavio njegov klub na zvaničnim stranicama.

Bruks je napustio reprezentaciju nakon kvalifikacionih utakmica, a po povratku je obavio pretrage na kojima je utvrđeno da boluje od drugog stadija ovog raka. Prve prognoze nisu dramatične, doktori su uvjereni da je bolest otkrivena dovoljno rano, te da bi se Bruks mogao oporaviti.

Međutim, nije poznati koliko će vremena biti potrebno da se vrati na teren, kao ni to da li će se uopće vratiti. On je karijeru započeo u Šefildu, a onda je 2018. godine uslijedio transfer u Burmut koji ga je platio 11 miliona eura.

- Ovo je vrlo teška poruka za napisati. Dijagnosticiran mi je stadij 2 Hodgkinovog limfoma i naredne sedmice ću početi liječenje. Iako je ovo za mene i moju porodicu predstavljalo šok, prve prognoze su pozitivne i siguran sam da ću se potpuno oporaviti i opet igrati nogomet. Htio bih izraziti zahvalnost doktorima, medicinskim sestrama i osoblju koji su me liječili tokom proteklog perioda - napisao je Bruks te dodao:

- Iako cijenim što će biti medijske pažnje i interesa, želio bih zamoliti da se moja privatnost poštuje u narednim mjesecima, a ja ću informisati sve o mom napretku kada to budem mogao uraditi. U međuvremenu, hvala svima na porukama podrške i to mi mnogo znači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.