LIČNOST SEDMICE

Ivajlo Petev: Vratio vjeru u državni tim

Iako je bio osporavan sa svih strana, bugarski stručnjak pokazao zavidno trenersko znanje i s reprezentacijom BiH zadržao šanse za odlazak na SP

Ivajlo Petev. Arhiva

Piše: A. Vatreš

17.10.2021

S četiri boda iz oktobarskih kvalifikacionih utakmica s Kazahstanom (0:2) i Ukrajinom (1:1) reprezentacija BiH ostala je u igri za drugo mjesto grupe D, odnosno plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo 2022.


Pohvale od igrača

”Zmajevi” su u šest odigranih mečeva upisali jednu pobjedu, četiri remija i jedan poraz, ali su oduševili igrom, tačnije pristupom i požrtvovanjem.

Zasluge za to pripadaju prvenstveno selektoru Ivajlu Petevu (Ivaylo). Nakon neuspješnih kvalifikacija za EP i poraza u baražu od Sjeverne Irske te slabog rezultata u Ligi nacija, tadašnjeg selektora Dušana Bajevića na klupi je zamijenio bugarski stručnjak.

Iako je u startu bio osporavan sa svih strana, Petev je vremenom pokazao da nije slučajno tu. U naš državni tim unio je neku novu energiju i atmosferu, a česte pohvale od igrača pokazuju da Petev zaista zna šta radi.


Taktički pristup

Bugarin se, također, istakao svojim trenerskim znanjem, tačnije taktičkim pristupom, kojim se znatno razlikuje od svih svojih prethodnika na klupi BiH. Nije se libio Petev ni da eksperimentira, promijeni formaciju kada ne ide, zarotira pozicije igračima, čime je svjesno preuzimao rizik.

Taktičko umijeće i studioznu analizu posebno je pokazao protiv aktuelnih svjetskih prvaka Francuza, kojima se odlično suprotstavio u dva navrata te im usred Strazbura uzeo bod.

Zahvaljujući Petevu, BiH će u preostala dva meča protiv Finske i Ukrajine sama odlučivati o svojoj sudbini, a ostvari li cilj, Bugarin će, sigurno, biti promoviran u heroja.

Dva puta šampion

Ivajlo Petev rođen je 9. jula 1975. godine u Loveču. Kao igrač, najveći trag ostavio je u Liteksu, a trenersku karijeru započeo je 2009. godine u Ljubimecu, gdje je bio trener-igrač.

Poslije toga je tri godine vodio Ludogorec, s kojim je osvojio dvije titule prvaka, te po jedan trofej Kupa i Superkupa Bugarske.

Radio je i u Levskom iz Sofije, AEL Limasolu, Dinamo Zagrebu, Omoniji, El Kadsijahu i Jageloniju, a bio je i selektor reprezentacije Bugarske.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.