PRVA ŽENA OTOČKOG FUDBALA

Stejveli ustanovljena bolest još 2013. godine: Mislila sam da sam dobra sa brojkama, a zapravo sam bila bolesna

Amanda Stejveli je neko koga arapski princ Mohamed bin Salman pita za sve

E. Ćosić

Amanda Stejvel: Život pun uspona i padova

Foto: TWITTER


Prva žena otočkog fudbala Amanda Stejveli (Amanda Staveley) iza sebe ima nevjerovatnu životnu priču. Stejvli je vodila pregovore oko kupovine Njukastla, a pitat će se o svim bitnim stvarima vezane za klub sa Sent Džejms Parka nakon što je konzorcijum saudijskog princa Mohameda bin Salmana preuzeo rukovođenje nad "Svrakama". 

Živopisna priča se započinje njenom sposobnošću. Uspjela je sama da dobije 10% udjela u klubu sa svojom firmom "PCP Kapital Partners". Svojevremeno je imala priliku da postane i član kraljevske porodice, ali je odbila Princa Endrjua (Andrew). Sama je pokrenula teretanu, restoran i centar za konferencije za preko 10 miliona funti.

Svijet fudbala je upoznao kada je pokušala kupiti Liverpul, ali i onda kada je učestvovala u prodaji Mančester sitija 2008. godine. Međutim, ono što je manje poznato o ženi, koju bogati arapski princ Mohamed bin Salman sve pita, je to da boluje od Hantingtonovog sindroma. 

To je bolest koja "udara" na mozak, također uzrokuje brojne promjne raspoloženja, gubitak memorije i nevoljne pokrete tijela, a doktori su joj rekli da bolest kod nje miruje i da je može aktivirati stres i povećan napor na poslu. Na kraju može dovesti i do demencije, a naslijedila ju je od svoje majke Lin. 

Bolest joj je ustanovljena 2013. godine, međutim mozak joj radi punom parom, kako kaže, nema problema s brojkama. 

- Dobra stvar je što mi ne treba kalkulator. Ljudi iz Barclay banke su bili šokirani što sam uspjevala komplikovane finansijske modele da računam u glavi. Mislila sam da sam jednostavno dobra sa brojkama. Ispostavilo se da sam samo bolesna - rekla je Stejveli.

NA VRH

Podijeli članak na