KLUBOVI ODRŽALI SASTANAK

Engleski premijerligaši se udružili protiv Njukasla, jedan je bio suzdržan

Engleski klubovi smatraju da su novi vlasnici Njukasla planirali novac u klub ubaciti preko ugovora s naftnim kompanijama

Njukasl će igrati veliku ulogu u engleskom fudbalu. AFP

M. K.

19.10.2021

Engleski premijerligaši odigrali su hitan sastanak na kojem su donijeli odluku da se privremeno, na mjesec dana, zaustave sponzorski ugovori s kompanijama koje se mogu povezati s vlasnicima klubova. 

Konačni rezultat glasanja je bio: 18 glasova za, jedan protiv (Njukasl) i jedan suzdržan (Mančester siti), što i ne čudi jer su i sami "Građani" u vlasništvu bogatih Arapa.

Engleski klubovi smatraju da su novi vlasnici Njukasla, iz Saudijske Arabije, planirali novac u klub ubaciti preko ugovora s naftnim kompanijama iz te zemlje. To bi dalo prednost Njukaslu u borbi na tržištu fudbalera.

Prema pravilima Premijer lige Engleske, premijerligaši mogu u periodu od tri godine imati gubitke do maksimalno 105 miliona funti.

- Da nismo uveli ovo pravilo, ništa ne bi moglo spriječiti Nukasl da proda ime stadiona za 100 miliona funti nekoj kompaniji iz Saudijske Arabije i onda da taj novac iskoristi u januaru za dovođenje igrača. Time bi zaobišli naša pravila o finansijskom fer-pleju, rekao je jedan dužnosnik Premijer lige za engleske medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.