NOVI PLANOVI KROVNE KUĆE

FIFA i Venger mijenjaju kompletan godišnji fudbalski kalendar

U FIFA-i žele da ukinu pet reprezentativnih pauza, te predlažu dvije varijante

Francuz uvodi promjene u svjetski fudbal. Agencije

M. K.

20.10.2021

Svjetska krovna fudbalska organizacija (FIFA) priprema ozbiljnu fudbalsku revoluciju, a tiče se godišnjeg FIFA kalendara.

FIFA i Arsen Venger (Arsene Wenger) koji je u FIFA-i zadužen za unapređenje svjetskog fudbala smatraju da je aktuelni kalendar neadekvatan, i žele da ga prilagode igračima i klubovima kako fudbaler ne bi više morali prelaziti hiljade kilometara kako bi nastupali za svoje državne timove, a dosadašnji termini su bili u septembar, oktobar, novembar, mart i juni.

U FIFA-i žele da ukinu pet reprezentativnih pauza, te predlažu dvije varijante, prenosi evropski sportski mediji.

Prva je da sezona počne u avgustu, a završi se u junu. U oktobru bi bila pauza od četiri sedmice i cijeli mjesec bi bio rezervisan za reprezentacije, čime bi se eliminisale pauze kojih je do sada bilo pet za mečeve kvalifikacija. Od novembra do kraja maja bi bilo neprekidno klupsko takmičenje, dok bi FIFA takmičenja, SP, EP, Kopa Amerika... bili održani tokom juna, a juli bi služio za odmor.

Druga varijanta je da sezona počne u oktobru, s tim da bi za reprezentacije bila odvojena dva termina, u oktobru tri sedmice i u martu dvije sedmice, uz juni za FIFA takmičenja, a juli za odmor.

U FIFA ističu da se uvjereni da će konfederacije prihvatiti ove prijedloge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.