SASTANAK U FIFA-I

Infantino ne odustaje od novog sistema Mundijala: Ima kritika, ali i pozitivnih komentara

Infantino je također nagovijestio da su modelu, kada je samo jedna zemlja bila domaćin SP-a, odbrojani dani

Fena

Nova ideja o Mundijalu naišla je na masovne osude širom planete

Foto: AFP


Predsjednik FIFA-e, Điani Infantino (Gianni Infantino) danas je u Cirihu izjavio da će FIFA do 20. decembra pokušati postići konsenzus o kontroverznoj ideji da se svjetska prvenstva održavaju svake druge godine. 

- Naš glavni cilj mora biti da postignemo konsenzus, rekao je Infantino.

FIFA se zalaže za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo, koje bi zamijenilo dosadašnji sistem svake četiri godine. Ova ideja je naišla i na podršku i na oštre kritike, jer se tiče različitih interesa, od klubova, reprezentacija, nacionalnih liga do međunarodnih takmičenja, prenosi Fena.

Infantino je istakao da FIFA do sada nije pitala članove slažu li se s prijedlogom ili ne, već ih je samo upoznala s njima.

- Naravno da je bilo opravdanih kritika, ali i pozitivnih komentare. Vjerujemo da možemo postići konsenzus, dodao je.

Infantino je također nagovijestio da su modelu, kada je samo jedna zemlja bila domaćin SP, odbrojani dani.

- Vjerovatno ćemo vidjeti još svjetskih prvenstava u organizaciji dvije ili tri zemlje. Ako bude tako, bilo koja regija u svijetu može planirati organizaciju SP-a, kazao je Infantino.

Svjetsko prvenstvo svake dvije godine također bi se ukrštalo s olimpijskim igrama, na što je Međunarodni olimpijski komitet već negativno odgovorio, ali Infantino uvjerava da ni na koji način ne razmišljaju o napuštanju olimpijskih igara.

NA VRH

Podijeli članak na