NAKON TEŠKIH PREGOVORA

FIFA potvrdila: Evakuisano još 57 sportista

Međunarodna nogometna asocijacija ima u planu novu evakuaciju članova sportske porodice

FENA

Infantino: Pozvao sve prijatelje na nivou vlade da pomognu

Foto: TWITTER


Nova grupa sportista napustila je Afganistan. Kako je potvrđeno iz Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA), grupa od 57 sportista, uglavnom djece i žena, doletjela je u srijedu čarter avionom u Katar, prenose agencije.

FIFA je potvrdila da je ranije imala teške pregovore s novom afganistanskom vladom. Rukovodstvo FIFA-e blisko sarađuje s Katarom i Albanijom od augusta kako bi osiguralo uslove za afganistanske sportiste. U FIFA-i, međutim, dodaju da u planu imaju novu evakuaciju članova "sportske porodice".

Prošle sedmice zemlju je napustilo oko 100 nogometaša. Među njima bilo je i reprezentativaca. Vlada u Kataru također je uveliko uključena u evakuaciju. Posebno su ugrožene žene. U prethodnom periodu vladavine talibana, koji je završio 2001. godine, ženama nije bilo dozvoljeno da se bave sportom.

- Pozivam sve naše prijatelje na nivou vlade, kao i one iz nogometne zajednice, da pomognu ovim ljudima da dobiju vize i boravišne dozvole kako bi mogli započeti novi život u sigurnom okruženju - kazao je predsjednik Fife Đani Infantino (Gianni Infantino).

NA VRH

Podijeli članak na