STRUČNJACI

Elvir Rahimić iz Moskve za "Avaz": Vratili smo se na pravi put

Daj Bože samo da svi naši igrači ostanu zdravi i da igraju, kao što je to slučaj sada, rekao je popularni General

Rahimić: Optimista pred novembarske utakmice. ARHIV

Piše: G. Šumar

22.10.2021

Nakon uspješno apsolviranih oktobarskih reprezentativnih akcija, odnosno pobjede u Kazahstanu i remija u Ukrajini, s nestrpljenjem očekujemo novembarske duele odluke s Finskom i Ukrajinom na zeničkom Bilinom polju. Kako kaže trener naše reprezentacije Elvir Rahimić, najvažnije je da smo se vratili na pravi put.

Liga prvaka

- Gledao sam Pjanu (Miralema Pjanića – op. a.), Edina Džeku i Radeta Krunića u Ligi prvaka. Za nas je svakako najvažnije da igraju, da su zdravi, zbog reprezentacije - rekao je Rahimić iz svog moskovskog doma.

Pjanić i Krunić, podsjetimo, zbog povreda nisu mogli pomoći „Zmajevima“ u Nur Sultanu i Lavovu.

- Žao mi je što su Bešiktaš i Milan izgubili... Ponavljam, dobro je za našu reprezentaciju što su sva trojica zdravi i da igraju, to je to. Hvala Bogu, ističe Rahimić.

Bešiktaš je i protiv Sportinga (1:4) pokazao da nema zadnju liniju na evropskom nivou.

- Iz tri prekida su primili tri gola. Prva dva gola su im postigli – tako da kažem, na istu foru, poslije penal i gotovo. S takvom odbranom nemaš šta tražiti u Ligi prvaka. Na tom nivou te protivnik odmah kazni, svaka greška se kažnjava, konstatira trener "Zmajeva".

Džeko ide odlučno, kao u najboljim danima.

- Zabio je fenomenalan gol, asistirao, Inter je pobijedio prvoplasirani Šerif sa 3:1, tako da se nema tu šta drugo reći, nego samo majstorski. Inter se s ovom pobjedom vratio u igru za plasman u eliminacionu fazu Lige prvaka. Kao što sam već rekao, raduje me i povratak Krunića, koji je u Portu (0:1) odigrao 82 minute. Milan, kao i Pjanićev Bešiktaš, imaju male šanse za ostanak u Ligi prvaka – tri kola, nula bodova. Za Milan je to neuspjeh, bez obzira na to što se njihova prva zvijezda Zlatan Ibrahimović, kao i naš Krunić, vraćaju nakon povreda. Inače, i Milan i Bešiktaš su imali puno povrijeđenih i rovitih igrača - analizira popularni General.

Malo sreće

Ako je suditi po trenutnim situacijama na terenima širom Evrope gdje igraju "Zmajevi", pred novembarske utakmice imamo pravo biti optimisti.

- Daj Bože samo da svi naši igrači ostanu zdravi i da igraju, kao što je to slučaj sada. Najvažnije nam je da su zdravi Džeko, Pjanić i Krunić...

Na konstataciju da je naš fudbalski stručnjak Meho Kodro nedavno za „Avaz“ izjavio da mu „Zmajevi“ ponovo izgledaju obećavajuće – opasno, te da ima osjećaj da možemo nešto napraviti, Rahimić dodaje:

- To je to, najvažnije je da se mnogim vratila vjera u naš tim. Drago mi je što se to primijeti, a kada to kaže neko kao Kodro, onda nema reći šta drugo, nego ponoviti: Vratili smo se na pravi put. Uz malo sreće u predstojećim utakmicama, naravno, koju treba i zaslužiti, ja sam optimista.

Vjerujem u naš tim

Rahimić je svjestan da su odlučujuće utakmice našoj reprezentaciji, kroz historiju, uvijek bile i najteže prepreke.

- Sigurno je da nas u novembru očekuje teška zadaća, svi znamo protiv koga igramo. I Finska i Ukrajina će tražiti put do drugog mjesta i svoju priliku protiv nas. No, vjerujem u naš tim, sigurno da imamo šansu da dođemo do cilja. U prethodnim utakmicama smo pokazali stabilnost. Također, kod igrača se pojavila i samouvjerenost, vide da mogu, da vrijede. To je, uz odličnu atmosferu, najvažnije. Nadam se da ćemo i u novembru nastaviti pozitivan niz, rekao je Rahimić, koji očekuje i veliku podršku s tribina.

- Nadam se da će Bilino polje ponovo biti puno, te da će nas naši navijači podržati kako oni to najbolje znaju. Uz njihovu podršku, imamo velike šanse. Fudbal je čudan, nikada unaprijed ne znaš pobjednika, ali smo pokazali da možemo napraviti dobar rezultat, odnosno uzeti još ta četiri boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.