EVROPA

Ervin Zukanović iz Istanbula za “Avaz”: Uživam u fudbalu

Guram dobro, zadovoljan sam i ekipa je napravljena da budemo u vrhu tabele, rekao je naš iskusni stoper

Ervin Zukanović. Fatih Karagumruk

Piše: G. Šumar

25.10.2021

Naš iskusni stoper iz istanbulskog Fatih Karagumruka Ervin Zukanović (34) prije osam dana bio je naš najbolje ocijenjeni fudbaler u inozemstvu, a i minulog vikenda je pružio vrlo dobru partiju (Hatajspor -1:1). Tim povodom razgovarali smo s nekadašnjim defanzivcem Željezničara, Genta, Sampdorije, Rome, Atalante, Đenove... koji je ostavio dubok, neizbrisiv trag u našem državnom timu.


Odličan start

- Uživam u ovim zadnjim godinama igračke karijere - rekao je Zukanović za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Kad uživaš u fudbalu, moraš igrati dobro, i suprotno... Guram dobro, zadovoljan sam. Sada treba samo nastaviti tako i pojačati.

Karagumruk se nakon 10. kola nalazi na petoj poziciji. Četvrtoplasirani Fenerbahče ima bod više, Alanjaspor i Hatajaspor su na plus dva, a lider Trabzonspor bježi šest bodova.

- Ekipa je napravljena da budemo u vrhu tabele. E sad, znate kako to ide, u prvenstvu treba imati konstantu. Najbitnije je da svi budemo zdravi, jer smo već imali nekih problema s povredama. Naprimjer, Benatija (nekadašnji igrač Juventusa, Bajerna, Rome... – op. a.) još je povrijeđen... No, ako budemo pravi, imamo šanse da ove sezone napravimo nešto fino za ovaj klub.

Kako to kaže Zukanović, priča se o Evropi.

- Iskreno, ja ne razmišljam tako daleko... Bitno je da sam zdrav, igram, uživam i to je to.


Zukanović: Stavio sam tačku na reprezentativnu karijeru. Arhiva

Druženje s Višćom

Od nekolicine naših fudbalera u Istanbulu najčešće je u kontaktu s Edinom Višćom.

- Baš nedavno sam bio na večeri s Višćom, familijarno. Blizu i živimo... S ostalim nemam nikakav kontakt - otkriva Zukanović.

Na konstataciju da su se on i Višća u posljednje vrijeme „udaljili“ od bh. medija, stameni stoper dodaje:

- Nemamo mi PR-ove i zato nas nema po medijima. Ne znači mi to puno.

Također, Zukanović je iskreno odgovorio i na pitanje možemo li njega i Višću ponovo vidjeti u našem državnom timu.

- Mene ne, stavio sam tačku na reprezentativnu karijeru. Bez sumnje. A za Višću ne znam, to morate pitati njega.

Neizbježna tema u razgovoru sa Zukanovićem su posljednje utakmice „Zmajeva“.

- Malo dolaze sebi. Izvukli su se, opet imaju sve u svojim rukama. Nadam se da će ostvariti uspjeh, odnosno izgurati do tog drugog mjesta koje vodi u baraž za Mundijal. Ne treba praviti veliku euforiju, pošto smo mi majstori u tim stvarima, naši mediji. Evo nas, tu smo... Bolje šutjeti, a neka momci rade na terenu. Jer, kad nam treba najviše, nikad nas nema na pravom mjestu - naglasio je Zukanović.

Turski patriotizam

Analizirajući tursku Superligu, ističe da je to interesantna liga.

- Ima dobrih, ozbiljnih igrača i ekipa. Masovno dolaze dobri fudbaleri, super su uvjeti – stadioni i sva ostale prateće infrastruktura, navijači su posebna priča. Iznenađen sam i ja stvarno... Turska baš napreduje po tom pitanju. Ove godine uveli su pravilo da tri Turčina moraju početi utakmicu, sljedeće sezone će to biti četiri domaća igrača, a od sezone 2023/24 pet. To je globalno loš potez – za kvalitet fudbala, ali je dobar da se zaštite turski igrači. Inače, za te stvari zaštite njihovog produkta ili proizvoda skidam im kapu. Nevjerovatno je kako štite sve svoje produkte, na sve načine – zakonski, institucionalno... Da mi imamo pet posto od njihovog patriotizma otišli bi daleko, a što se tiče fudbala na više velikih takmičenja. Svaka im čast... – istakao je Zukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.