VELIKA SENZACIJA

Priča godine dolazi iz Malija: Fudbaleri proputovali 6.500 kilometara i ispisali historiju

Igrači Bingo FC će po prvi put igrati grupu jednog od kontinentalnih takmičenja

Fudbaleri Binga u kombiju pred jedno od gostovanja. INDEX.HR

E. Ćosić

25.10.2021

Priča godine dolazi iz Malija, gdje je tamošnji drugoligaš Bingo FC ostvario nevjerovatan uspjeh, izborivši grupnu fazu Konferedacijskog kupa u Africi, odnosno afričku verziju Evropa lige.

Ovaj drugoligaš je kvalifikacije izborio osvojivši Kup svoje države prošle sezone. Bingo je u 1. kolu pobijedio liberijski klub Monrovija Klub Breveriz sa uvjerljivih 3:0, a onda je došao revanš meč.

Ovaj jako siromašni klub se je na put dalek 1.750 kilometara krenuo autobusom s kojim su išli sve do liberijske granice. Tamo su iznajmili džipove jer autobus nije mogao ići po lošim cestima. Na kraju je Bingo slavio sa 2:0 i sa ukupnih 5:0 prošao u drugu rundu. 

U narednoj rundi je kod kuće izgubio prvu utakmicu protiv Jenege, aktuelnog viceprvaka Burkine Faso. Ovo gostovanje je trebalo biti mnogo kraće, ali je afrička fudbalska federacija prebacila utakmicu u Abiđan u Obali Slonovače, koji je udaljen 1.500 kilometara. Razlog leži u tome što stadion u Burkini Faso nije ispunjavao uslove. 

Danima je malijski tim putovao na utakmicu, a onda je pogotkom iz 85. minute izborio penale, nakon kojih je slavio i izborio grupnu fazu. Fudbaleri Binga su u mjesec dana proputovali oko 6.500 kilometara, a na kraju su izborili historijski plasman u grupu jednog od kontinentalnih natjecanja, prenosi "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.