SLUČAJ IZBORI

Hoće li NSFBiH sutra postupiti po presudi Vrhovnog suda BiH

Federalni savez pozvan da donese odluku o ponavljanju izbora u FSBPK Goražde

Lopta je u FSBPK Goražde u drugom planu. FK Goražde

Piše: G. Š.

27.10.2021

Advokat pet klubova iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (FK Jahorina, NK Gradac, FK Gazija, FK Goražde i FK Ilovača), na osnovu presude Vrhovnog suda BiH, dostavio je Nogometnom savezu Federacije Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno provođenje izbora u Fudbalskom savezu BPK Goražde.


Izborna skupština

- Ranije smo u više navrata obavijestili o nezakonitom i samovoljnom radu pojedinaca Skupštine FSBPK Goražde koji je kulminirao na nelegalnoj skupštini FSBPK Goražde 23. septembra 2016. godine donošenjem odluke na osnovu koje je Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK 23. januara 2017. donijelo privremeno rješenje po osnovu kojeg su se u registru, na kojem je upisan FSBPK Goražde, izvršile izmjene registracije lica za zastupanje, piše – između ostalog, u dopisu koji je u ime pomenutih klubova dostavio advokat Mujo Gec.

Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH od 8. jula 2021. godine osporeno je pomenuto privremeno rješenje koje se poništava i predmet vraća tuženom organu na ponovno rješavanje.

- Pored navedenog, napominjemo da Izborna skupština FSBPK Goražde, koja je održana u decembru 2020. godine, nije održana sukladno Statutu jer nije imala potreban kvorum delegata. Organizatori sjednice skupštine nisu se pozivom pismeno obratili nijednom od fudbalskih klubova s područja BPK Goražde da uzmu učešće u radu skupštine. Na ovaj način je nastavljeno flagrantno i brutalno kršenje Statuta FSBPK Goražde o čemu smo Vas pismeno izvještavali i insistirali na poduzimanju mjera kako bi se zaustavile nelegalne radnje koje se rade već dugi niz godina - podsjeća advokat Gec.


Faksimil dopisa dostavljenog u NSFBiH. Avaz

Bez odgovora

Na zahtjev za poduzimanje mjera, koje su uputili Izvršnom odboru NSFBiH, Izbornoj komisiji NSFBiH i Komisiji za propise NSFBiH, nikada nisu dobili nijedan odgovor.

- Zbog nerazumijevanja i pored svih aktivnosti na upoznavanju i upozoravanju svih nadležnih organa uprave i pravosuđa BKP Goražde na neregularnost registracije FSBPK Goražde bili smo primorani da pokrenemo sudski upravni spor kako bi ostvarili svoja prava i dokazali neregularnost registracije ovakvog Fudbalskog saveza, što je u konačnici potvrdio Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine svojom presudom od 26. maja 2021. godine. Molimo Vas da sprovedete odluku Vrhovnog suda FBiH od 8. jula 2021. godine koju Vam dostavljamo kao prilog uz dopis, po kojoj nijedan član koji je došao na prijedlog FSBPK Goražde ne može obavljati bilo koju funkciju u NSFBiH. U protivnom snosit ćete posljedice zloupotrebe položaja za odluku u čijem donošenju su učestvovali predstavnici FSBPK, a koji nisu legalni po odluci Vrhovnog suda BiH.

Dakle, izbori skupštine FSBPK Goražde, održani u decembru 2020. godine, na osnovu donesene odluke o mapi puta za provođene izbora na svim nivoima organiziranja u okviru NSFBiH na održanoj 46. sjednici Izvršnog odbora NSFBiH 4. novembra 2020. godine - donošenjem presude Vrhovnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća, su nezakoniti i neregularni. S toga Vas molimo da razmotrite novonastalu situaciju i u skladu sa Statutom NSFBiH donesete odluku o ponovnom provođenju Izbora u FSBPK Goražde – istaknuto je u dopisu dostavljenom NSFBiH.

Ovaj dopis je dostavljen u NSFBiH 23. septembra ove godine, a sutra je zakazana sjednica Izvršnog odbora NSFBiH.

- Imajući u vidu navedeno, pozivamo Vas da donesete odluku o utvrđivanju rokova i procedura za organizaciju i provođenje ponovnih Izbora u Fudbalskom savezu BPK Goražde, uvažavajući odluku Vrhovnog suda FBiH – zaključeno je u dopisu pet klubova iz BPK Goražde.


Spremne i krivične prijave

Kako saznajemo, zbog neprovođenja odluka Vrhovnog suda FBiH, već su spremne i pojedinačne krivične prijave za odgovorne osobe u NSFBiH, ali i NSBiH. Također, u toku je prevođenje presude Vrhovnog suda FBiH koja će uskoro biti dostavljena UEFA-i i FIFA-i.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.