SUDI IM SE U ŠVICARSKOJ

Platini i Blater na sudu: Zbog prevare im prijeti zatvorska kazna

Bivši predsjednik UEFA-e i nekadašnji prvi čovjek FIFA-e nezakonito isplatili dva miliona švicarskih franaka

Platini i Blater: Optuženi za niz kaznenih djela. TWITTER

E. Ćosić

2.11.2021

Bivši predsjednik FIFA-e Sep Blater (Sepp Blatter) i nekadašnji prvi čovjek UEFA-e Mišel Platini (Michel) optuženi su pred švicarskim sudom za niz kaznenih djela, potvrdio je državni tužitelj te zemlje.

- Sep Blater i Mišel Platini optuženi su za nezakonito ugovaranje isplate dva miliona švicarskih franaka koju je FIFA izvršila prema Mišelu Platiniju - navedeno je između ostalog u objavi švicarskog državnog tužitelja.

Blater i Platini su suočeni sa optužbama za kriminalne radnje i falsifikovanje dokumenata, a nekadašnji predsjednik UEFA-e Platini je optužen i za prevaru, učešće u kriminalnim radnjama i nezakonito prisvajanje novaca.

Slučaj je aktuelan još od 2015. godine, kada je dvojac suspendovan iz fudbala zbog uplate iz 2011. godine. Navodno je ta uplata bila izvršena na ime Platinijev konsultantskih usluga u periodu od 1999. do 2002. godine, a Francuz je naplatio iznos od 300.000 franaka.

U navodima tužilaštva dalje stoji da je osam godina kasnije Platini zahtijevao isplatu dva miliona švicarskih franaka, te da je nakon Blaterove intervencije FIFA uplatila ovaj novac početkom 2011. godine. Za tužilaštvo je to dovoljan dokaz da je sporna uplata izvršena bez zakonskog osnova i da je na taj način oštećena Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Državni tužitelj je naveo da će dokazi biti predočeni sudu koji zatim treba da donese odluku da li ima dovoljno osnova za pokretanja postupka. Po švicarskim zakonima, ovakva prevara kažnjava se kaznom zatvora u trajanju do pet godina ili globom, piše "Sport klub".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.